Phyto Kinetic: mozgó kertek a betondzsungelben (videó)

A nagyvárosokban olyan kevés a zöldterület, hogy minden lehetséges teret ki kell használni. Például a a buszok tetejét…

Egy olyan nagyvárosban, mint New York, sok ezer autóbusz közlekedik, tetejük pedig egy hatalmas – igaz mozgó – sík felület. A Phyto Kinetic ezekből hozna létre 100 000 négyzetméteres légtisztító zöld területet a városban.

Mozgó kertek

Ennek érdekében egy hét centiméteres, hidroponikus habot helyeznek el a busz tetején, sokkal könnyebb, mint a talaj és így nem terheli meg vészesen a buszok tetejét. A hab rendkívül képlékeny, így bármilyen formájú tetőre könnyen telepíthető.

hidroponikus hab

Az öntözést a busz légkondicionálója által termelt kondenzvízzel oldják meg, amely egyébként csak lecsordogálna az úttestre, viszont hűvösebb időjárás esetén manuálisan kell megoldani az öntözést.

hirdetés

Elkerülendő, hogy fékezéskor a kert az elöl haladó autókon landoljon, a habpaneleket mikroperforált rozsdamentes lemezekkel rögzítik.

Tető növény telepítés

A tető vízszigetelését pedig 80ºC-os polikarbamid felvitelével oldják meg, amely 10 másodperc száradás után tartósan vízhatlanná teszi a fémtetőt.

tető vízszigetelés

Számos növény alkalmas a telepítésre, apró cserjék mellett dísznövények, illatozó gyógynövények és fűfélék közül lehet válogatni. A buszból jelenleg egy prototípus létezik, de több cég is érdeklődik ilyen flotta létrehozása iránt, amely egyszerre környezetbarát és turistacsalogató látványosság.

forrás: inhabitat.com phytokinetic.net

Kapcsolódó cikkek
Drága a festékpatron? Nyomtasson vízzel!

Vízsugaras nyomtatóval lepték meg a világot az északkelet-kínai Csilin Egyetem vegyészei, akik ráadásul a papírlapot is újraírhatóvá tették. A hagyományos Elolvasom

Nem nagyon fizetnénk többet a környezetbarát építőanyagért

Fontos a környezetbarát építőanyag, de nem minden áron. Ráadásul a vevők többsége mást hisz az áráról, mint amit megadna érte, Elolvasom

Már lehet jelentkezni a Kerékpárosbarát Település pályázatra

Nyolcadszor hirdeti meg a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben. A Elolvasom

Grillezni napenergiával (videó)

A Wilson Grill napenergiát használ, hogy elkészítse neked a tökéletes sztéket. Ki nem szeret grillezni egy kicsit a kertben pár Elolvasom

One comment

Vélemény, hozzászólás?