Recycling Divatbemutató és Kiállítás

A trend és a környezettudatos gondolkodás mára összeforrni látszik, és szerencsére a divatnak ezt a vonalát a tervezők is egy új és izgalmas kihívásnak érzik. Sőt! Folyamatosan keresik azokat az első gondolatra őrültségnek tűnő megoldásokat, amelyekkel bebizonyítható, hogy minden, ami szemétnek tűnik, akár kincs is lehet.

Öko-tudatos kiállítás nyílt november 15-én a megújult metrószinttel és parkolóházzal rendelkező Duna Plaza legnagyobb téli programjában: gyönyörű enteriőrökön és akár teljes egészében hazavihető installációkon mutatják meg magyar dizájnerek (pl. Reök Cecília és az Eco-Design Team, a Medence Csoport, Kozáry Enikő, Nyirán Márton és a Designologist), hogy miként hasznosíthatunk okosan és látványosan bármit magunk körül. Még olyan tárgyakat is, amelyekben más csak a szemetet látja! Raklapok, gyümölcsös ládák, petpalackok, törött létrák kelnek új életre. Nincsen felesleges hulladék, csak újragondolt ötletek.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A bevásárlóközpont a fenntartható fejlődés elkötelezett híveként a kiállítás megnyitóján egy látványos divatshow-val is készült, ahol profi modellek és hírességek (Schell Judit,Tóth Gabi, Csonka András, Jakabos Zsuzsa és még sokan mások) mutatták be a neves magyar tervezők recycling ruháit.

Az Eco-Design Team két divattervezője, Varga Tímea és Reök Cecília már hetek óta készült a bemutatóra. A kezük alatt a legkülönfélébb anyagok fordulnak meg, a százéves csipkétől az elhasznált reklámmolinókon át a petpalackokon keresztül egészen a mosogatáshoz használt „dörzsi” szivacsokig.

hirdetés

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Imádtunk ezekkel az izgalmas anyagokkal dolgozni. Nekem az egyik kedvencem például egy építkezési hulladék, az úgynevezett vörösréz szövet volt. Ez az, amit a tapéták, illetve a burkolatok alá tesznek, és funkciója szerint levédi a káros sugárzásokat. Az építkezésekből megmaradt részek általában mennek a kukába, de mi lecsaptunk rá, és ezekből készült egy nagyon mutatós ruhadarab, ami több szempontból is öko. Nem csak azért, mert újrahasznosított, hanem azért is, mert egészségvédő hatása van: véd a káros sugárzástól, illetve gyulladás- és fájdalomcsökkentő is.”-meséli Reök Cecília.

A Gondold új-ra! több szempontból is jótékony kezdeményezés, hiszen garantáltan olyan anyagokba lehel újra életet, amelyeket mások már hulladéknak szántak, illetve a kiállított használati tárgyak és ruhák a két hetes kiállítás alatt megvásárolhatók, a szervezők pedig a bevételt a Madarász utcai Gyermekkórháznak ajánlják. A kezdeményezés célja megmutatni, hogy kis újragondolással és figyelemmel nemcsak a környezetünket védhetjük, hanem segíthetünk mások –jelen esetben a beteg gyerekek- gyógyulásában.

forrás: dunaplaza.hu

Vélemény, hozzászólás?