Recycling Divatbemutató és Kiállítás

A trend és a környezettudatos gondolkodás mára összeforrni látszik, és szerencsére a divatnak ezt a vonalát a tervezők is egy új és izgalmas kihívásnak érzik. Sőt! Folyamatosan keresik azokat az első gondolatra őrültségnek tűnő megoldásokat, amelyekkel bebizonyítható, hogy minden, ami szemétnek tűnik, akár kincs is lehet.

Öko-tudatos kiállítás nyílt november 15-én a megújult metrószinttel és parkolóházzal rendelkező Duna Plaza legnagyobb téli programjában: gyönyörű enteriőrökön és akár teljes egészében hazavihető installációkon mutatják meg magyar dizájnerek (pl. Reök Cecília és az Eco-Design Team, a Medence Csoport, Kozáry Enikő, Nyirán Márton és a Designologist), hogy miként hasznosíthatunk okosan és látványosan bármit magunk körül. Még olyan tárgyakat is, amelyekben más csak a szemetet látja! Raklapok, gyümölcsös ládák, petpalackok, törött létrák kelnek új életre. Nincsen felesleges hulladék, csak újragondolt ötletek.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A bevásárlóközpont a fenntartható fejlődés elkötelezett híveként a kiállítás megnyitóján egy látványos divatshow-val is készült, ahol profi modellek és hírességek (Schell Judit,Tóth Gabi, Csonka András, Jakabos Zsuzsa és még sokan mások) mutatták be a neves magyar tervezők recycling ruháit.

Az Eco-Design Team két divattervezője, Varga Tímea és Reök Cecília már hetek óta készült a bemutatóra. A kezük alatt a legkülönfélébb anyagok fordulnak meg, a százéves csipkétől az elhasznált reklámmolinókon át a petpalackokon keresztül egészen a mosogatáshoz használt „dörzsi” szivacsokig.

hirdetés

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Imádtunk ezekkel az izgalmas anyagokkal dolgozni. Nekem az egyik kedvencem például egy építkezési hulladék, az úgynevezett vörösréz szövet volt. Ez az, amit a tapéták, illetve a burkolatok alá tesznek, és funkciója szerint levédi a káros sugárzásokat. Az építkezésekből megmaradt részek általában mennek a kukába, de mi lecsaptunk rá, és ezekből készült egy nagyon mutatós ruhadarab, ami több szempontból is öko. Nem csak azért, mert újrahasznosított, hanem azért is, mert egészségvédő hatása van: véd a káros sugárzástól, illetve gyulladás- és fájdalomcsökkentő is.”-meséli Reök Cecília.

A Gondold új-ra! több szempontból is jótékony kezdeményezés, hiszen garantáltan olyan anyagokba lehel újra életet, amelyeket mások már hulladéknak szántak, illetve a kiállított használati tárgyak és ruhák a két hetes kiállítás alatt megvásárolhatók, a szervezők pedig a bevételt a Madarász utcai Gyermekkórháznak ajánlják. A kezdeményezés célja megmutatni, hogy kis újragondolással és figyelemmel nemcsak a környezetünket védhetjük, hanem segíthetünk mások –jelen esetben a beteg gyerekek- gyógyulásában.

forrás: dunaplaza.hu

Kapcsolódó cikkek
Autómentes ökováros épül a kínai Csengtu mellett

Nagy ökováros épül a közép-kínai Csengtu város közvetlen szomszédságában - az energiatakarékos, alacsony károsanyag-kibocsátású város a tervek szerint akár teljesen Elolvasom

Világújdonság: 95%-os e-hulladék hasznosítás Fehérvárcsurgón

Hulladékhasznosítót épített az Alcufer Kft. a Fejér megyei Fehérvárcsurgón, amelynek segítségével a roncsautók és elektronikai hulladékok újrahasznosítása már 95 százalékban Elolvasom

Új divat: a karácsonyfa kint marad!

Környezetvédő akcióként is alkalmazhatnánk a finnországi karácsony szokását: nincs fakivágás, helyette az erdő vagy a kert fenyőinek feldíszítése zajlik északon ilyenkor, Elolvasom

Szemétből készült hangszereken játszik egy zenekar (videó)

Újrahasznosított szemétből készült hangszereken játszik egy paraguayi zenekar, amelynek egyedülálló történetét egy hamarosan debütáló dokumentumfilmből ismerheti meg a nagyközönség. A Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?