Rekord nyári áramterhelést mért a Mavir

Valószínűleg elérte maximumát az idei nyáron mért villamosenergia-terhelés szerdán háromnegyed egy körül; az érték meghaladja az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelést – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint szerdán 12 óra 45 perc körül az előzetesen mért adatok szerint az ország villamosenergia-szükséglete elérte a 6456 megawattos (MW) negyedórás bruttó átlag csúcsértéket. A Mavir szakemberei szerint ez lehet az idei nyár csúcsterhelési adata.

Hőségriadó Budapesten

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A hőmérséklet még emelkedhet a nyár további részében, de a nyári szabadságolások miatt a jelentősebb felhasználók – irodaházak, üzemek – már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a hazai villamosenergia-rendszert.

A Mavir közleményében kiemelte, hogy az elmúlt napok értékei nyári rekordnak számíthatnak, mert meghaladják a 2007-ben regisztrált 6320 megawattos, valaha mért legmagasabb hazai nyári teljesítmény-igényt is.

hirdetés
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A szerdai csúcsterhelés 33,7 Celsius fokos, 12 órakor mért országos átlaghőmérséklet mellett alakult ki. A hőségben az átviteli rendszer fokozott igénybevételnek van kitéve, terhelése jelentősen megemelkedik. A Mavir hálózata azonban stabil, maximális rendelkezésre állást biztosít, a régió többi rendszerirányítójával szorosan együttműködve. A hőség semmilyen ellátásbiztonságot veszélyeztető műszaki problémát nem okozott – hangsúlyozták a közleményben.

A Mavir által évtizedek óta gyűjtött adatokból megállapítható, hogy az elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, a nyári csúcsérték azonban még soha nem haladta meg a télit.

A nyári növekedés oka a légkondicionáló berendezések elterjedése. A magyar háztartások 24 százaléka használ jelenleg valamilyen légkondícionáló berendezést, további 23 százalék pedig tervezi, hogy klímát vásárol – közölték. A rendszerirányító tapasztalata szerint miután a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius fokot, minden további egy fokos emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli a hazai villamosenergia-rendszert.

 

Kapcsolódó cikkek
Soha nem fogyott még ennyi áram nyáron!

Megdőlt az ország eddigi nyári áramfogyasztási rekordja csütörtökön, ezen a napon 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. Elolvasom

A szabadság alatt kevesebb áram fogy

Bár az országos melegrekord nem, a fővárosi megdőlt hétfőn, az áramfogyasztás viszont alatta maradt a júliusi csúcsnak. A nyári szabadságok Elolvasom

Interneten követhetik áramfogyasztásukat a kiválasztottak

Az interneten követhetik áramfogyasztásukat az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. kiválasztott ügyfelei, a részletes adatok segítséget nyújtanak a villamosenergia-felhasználás csökkentéséhez Elolvasom

Jön a nyár, takarékoskodjunk az energiával!

A meteorológiai nyár közeledtével érdemes meglévő klímaberendezésünket átvizsgáltatnunk, új készülék vásárlása esetén pedig a kisebb energiafogyasztásút választanunk – figyelmeztet a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?