Rekordszámú mérnökcsapat az idei Pneumobilon

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


Minden eddiginél több, 42 csapat áll rajtvonalhoz május 12-én, az ötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Rexroth Pneumobil Versenyen. A négy országból érkező versenyzők saját tervezésű és készítésű, sűrített levegővel hajtott járművekkel több versenyszámban bizonyíthatnak. A jubileumi döntőben, első ízben Seniorok is indulhatnak, továbbá a legkreatívabb bukósisakot tervező csapatot is díjazzák.

A számok magukért beszélnek

Ismét nagy érdeklődés kísérte az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. és a budapesti Bosch Rexroth Kft. által közösen meghirdetett versenyt. A magyarországi műszaki felsőoktatási intézmények hallgatóin kívül idén Csehországból, Lengyelországból és Romániából is neveztek csapatok. A tét ezúttal is óriási: a 27 magyar, 2 cseh, 4 lengyel és a 9 román csapat többsége már rutinosnak számít, hiszen nem először indulnak a megmérettetésen. Így a döntőben felsorakozó járművek jelentős része már több év fejlesztésének és tapasztalatának eredménye. A szemben álló felek – ahogy Eger történelmében már annyiszor – nem érik be kevesebbel, mint a végső diadallal. Bár a helyszín a verseny öt éves múltjához hűen változatlan, a rendezvény felhőtlen szórakozást és számtalan újdonságot ígér a résztvevőknek és a nézőknek egyaránt.

A feladat továbbra is léghajtányok tervezése és kivitelezése. A meghajtáshoz szükséges pneumatikus vezérlő és meghajtó elemeket a Rexroth bocsátotta a diákok rendelkezésére. Ezeket a katalógusból – bizonyos megkötésekkel – összeválogatott alkatrészeket vezető tanárok és fejlesztő mérnökök segítségével állították össze a csapatok. Az eredmények kimagaslók, az alkotók kreativitása határtalan, hiszen a legkülönbözőbb konstrukciójú járgányok küzdenek majd a díjak mellett a szurkolók szimpátiájáért.

„A Pneumobil verseny lehetőséget kínál a fiatal mérnököknek arra, hogy valós helyzetben, mégis oldott keretek között tegyék próbára felkészültségüket és elméleti tudásukat. A jármű építése során, tananyagon túli ismeretekre tesznek szert, megtanulnak csapatban dolgozni és a korlátozott anyagi és időforrásokkal gazdálkodni. A sikerhez tudásszomjra, friss, kutató szellemre, precizitásra és együttműködési készségre van szükség. A rekordszámú jelentkező idén is meggyőzött bennünket arról, hogy a Pneumobil verseny jó lehetőség mindezek kibontakoztatására, hiszen jól ötvözi a tradicionális ipari know-how-t a korszerű technológiákkal.” – árulta el Ács István, a budapesti Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

hirdetés

Többgenerációs jubileum és bukósisak dizájn

2012-ben közkívánatra új versenyszám is megrendezésre kerül, mely újdonságnak számít a verseny történetében. Senior kategóriában csak azok a már végzett hallgatók indulhatnak, akik az előző évi versenyek valamelyikén részt vettek és a korábbi járművüket – amennyiben az megfelel a 2012-es versenykiírásnak – az egykori alma materük biztosítja részükre.

Az idei verseny további különlegessége a versenyzők számára meghirdetett bukósisak tervező verseny. A leginkább tetsző alkotásra a nagyközönség a verseny facebook oldalán szavazhat. A jutalom nem is lehetne más, mint a nyertes terv alapján megvalósított bukósisak, melyet a győztes team mind a négy tagja már a verseny napján viselhet.

„Örömteli fejlemény, hogy évről-évre egyre több csapat nevez a versenyre. Engem minden évben lenyűgöz az a küzdeni tudás és dinamizmus, ami a fiatalokból árad és elismeréssel figyelem, hogyan fejlesztik pneumobiljaik műszaki színvonalát és teljesítményét. A verseny elősegíti a Bosch vállalatok tehetségmágnes szerepkörének erősítését a nyitott szemléletű, innovatív szakemberek körében.” – mondta el Gödri István, az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatója.

További információ: www.pneumobil.hu

A Bosch Rexroth AG, a világ vezető hajtás- és vezérléstechnikai specialistája. A Rexroth márkanév alatt több mint 500.000 ügyfelünk számára kínálunk vevőspecifikus megoldásokat a gépek és berendezések hajtástechnikája, vezérlése illetve mozgatása területén. A Bosch Rexroth partner az ipari alkalmazások, a gyártásautomatizálás, a mobil alkalmazások és a megújuló energia-felhasználás számára. The Drive & Control Company-ként, a Bosch Rexroth világszerte több mint 80 országban fejleszt, gyárt valamint értékesít elemeket és rendszereket. A Bosch Rexroth AG, a Bosch Csoport tagjaként, 2011-ben 38.400 munkatársa közreműködésével mintegy 6,4 milliárd Euro forgalmat ért el.

További információ: www.boschrexroth.huMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?