Rezsi nélküli magyar világújdonság a Construmán!

Egy nappal a Construma megnyitója előtt sajtótájékoztatóra hívott bennünket a Noah House csapata. Igazi világújdonságot ígértek, elmentünk hát megtudni, mi a nagy titok.

Mint kiderült a szintén Noah House névre hallgató magyar csodaház piacra lépésével kapcsolatban történt nagy előrelépés. A föld körüli vitorlásút alatt született ötletből létre jött különleges családi házról korábban már megjelent egy bővebb interjú az Energiafigyelő magazinban, és a cikk az energiaoldal.hu-n is sokak érdeklődését felkeltette.

A rezsimentes szuperház valóban nagyon érdekes paraméterekkel bír, így sokan kérdezték tőlünk, hogy mikor lehet megvásárolni, de eddig erről nem rendelkeztünk közelebbi információval.

A sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy az alkotók nagyon aktív munkával töltötték az elmúlt két évet. Felépült az első prototípus ház (az Alfa ház) a Pilisben, ahová az ötletgazda Blaskovich Ákos be is költözött a családjával.

Blaskovich Ákos Noah House. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

A hétköznapokban is folyamatosan gyűjtötték az információkat, és a tapasztalatok alapján átdolgozták a terveket, így született meg a BETA ház, ami már teljesen sorozatgyártásra érett.

Címszavakban összefoglaljuk, mit kell róla tudni:

Rezsimentes, önfenntartó és környezetbarát.

Könnyű felépíteni, de szétszedni és máshol felépíteni

Nincs szükség közművekre, így olcsóbb telekre is felépíthető.

hirdetés

A napelemei annyi nem csak ellátják energiával, de a feleslegből akár egy elektromos autóit is tölthetünk.

A ház esővizet gyűjt és kezel, valamint a szürke vizet is újrahasznosítja a WC-k öblítésére, a szennyvizet tisztítja és elszivárogtatja.

Aktív ház, amely magas minőségű, újrahasznosítható elemekből épül, egészen szélsőséges időjárási körülményekre (7-es erősségű földrengések, 180-200 Km/h-s folyamatos szélterhelés, kisebb özönvíz, és áradás) is fel van készítve.

A cél az volt, hogy egy ökológiai lábnyom nélküli, de mégis magas életminőséget nyújtó, de megfizethető árú házat alkossanak.

Mindössze 40 nap alatt felépíthető.

Hihetetlennek tűnt, de a tervezők kérdésünkre megerősítették, annyira egyedülálló a koncepció, hogy a finomhangolás időszaka alatt sem jelentkezett senki hasonlóval, pedig egy ilyen házra a világ számos helyén nagy igény és szükség is mutatkozik. A paraméterek alapján nagyon jó esélyekkel indulnak a világhírnév felé, ezért a nemzetközi szabadalmaztatás is az első feladatok között volt.

A Noah House csapata április 11-15. között kint lesz a Construma szakkiállításon is, a Berger Házak standján, akik egyik partnerük a sorozatgyártásban, így aki szeretne többet megtudni a Noah House-ról, a kiállításon várhatóan minden kérdésére választ tud kapni.

Blaskovich Ákossal még sokat beszélgettünk a sajtótájékoztató után, így az Energiafigyelő Magazin következő számában ismét egy részletesebb beszámolóval jelentkezünk.

energiaoldal.hu