Rezsicsökkentés szénre és fára is?

A fűtésre vásárolt szén és tűzifa ára is csökkenhet, bár konkrét előterjesztés a témakörben még nem hangzott el. A miniszterelnök nonprofittá tenné a közműszolgáltatást.

Vizsgálják, hogyan tudnák a szénnel, illetve tűzifával fűtő emberek rezsiköltségeit is csökkenteni – jelentette be a kormánypárt. habár konkrétumok még nem hangzottak el, a kormányzat hasonló módszerekkel operálhat, mint a PB-palackok, illetve a tartályos gáz esetén. A lépésre az Energiainfo értesülései szerint még az idén sor kerülhet.

kép: amari/indafoto.hu

kép: amari/indafoto.hu

hirdetés

A miniszterelnök közben már a közműszolgáltatásokat nonprofit szolgáltatásokká tenné. „A nonprofit irány még nem került a kormány elé”, az erről szóló felvetés azt tartalmazza, hogy a lakossági közműszolgáltatások váljanak nonprofit jellegűvé – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A közműszolgáltatások nonprofittá alakítása már tavaly is szóba került. Orbán Viktor miniszterelnök például a 2012-es nagyköveti értekezleten arról beszélt, nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy a rezsiszolgáltatásokat nonprofittá alakítaná a kormány – emlékeztetett a kormányszóvivő. Legutóbb szeptember 7-én Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV P8 című műsorában beszélt arról, hogy a nagyobbik kormánypárt a monopol-közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi. Az Energiainfo elemzéséből kiderül, hogy Magyarországon bár európai viszonylatban nem magasak az energiaköltségek, a bérek viszont nagyon alacsonyak.

Giró-Szász András a Kossuth Rádióban leszögezte: a nonprofit jelleg nem azt jelenti, hogy nincsenek fejlesztések. Egy ilyen cégnél a kiadási oldal három összetevőből áll: a szolgáltatás működtetése, a fejlesztések, és a tulajdonosok profitjának kifizetése – sorolta a kormányszóvivő, kiemelve: „az első kettőhöz semmiképpen nem kíván hozzányúlni egy megfontolt kormányzat, a harmadikat kívánja annyira lecsökkenteni, hogy elfogadhatóvá váljon a mindennapi emberek számára”. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a 12. Kötcsei Polgári Piknik több száz részvevője előtt kijelentette: senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz.

Már jön az újabb rezsicsökkentés

A fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon, a kormánypárti frakciószövetség évadnyitó ülésének helyszínén A rendelkezés vagy október 15-én, vagy november 1-jén lép hatályba. Mint azt korábban megírtuk, korábban úgy nyilatkoztak fideszes politikusok, hogy a rezsicsökkentés következő fordulójára november elsején kerülhet sor.

forrás: energiainfo.hu