Rezsicsökkentő csodakütyük – működnek?

Nem mindenki bízik az ingyen energia-készülékben, de 10-35%-os villanyszámla-csökkenésben már sokkal könnyebb hinni. Ha működik, akkor egy 3-9 ezer forint közötti csodakütyü akár pár hónap alatt is meghozhatja az árát, vagy ha nem, hát több is veszett Mohácsnál! Állítólag viszik is, mint a cukrot.

kép: matthewmcdonald.com

Az elv biztató. Az elektromos rendszerben található ingadozásokat egy kondenzátor segítségével simítja ki a készülék, amivel máris csökkent a fogyasztásunk.

Persze ne gondoljunk túl egyszerű készülékre, az interneten található leírások szerint egy kondenzátor tudásánál sokkal összetettebb rendszer, igazodik a hálózati frekvenciához és váltóáramhoz, aktívan monitorozza a jelet.

hirdetés

Ennek némiképpen ellent mond a mellékelt videóban szétszerelt eszköz, amelyben az említett kondenzátor mellett csupán két LED és néhány ellenállás található. Vajon milyen mértékű intelligenciával monitorozzák és befolyásolják az elektromos hálózatot?

Kicsit tovább rontja a hitelességet, hogy a készülékek nem nagyon szerezhetők be elektronikai boltokban, inkább az interneten kell keresnünk őket.

Hozzánk szokás szerint kicsit későn ért el a divat. Nem akarunk  ünneprontók lenni, de például az Ausztráliában 2008-2009-ben forgalmazott Power Saver készülékről Szövetségi Bírósági határozat mondta ki, hogy a fogyasztók félrevezetésére alkalmas, nem pedig spórolásra…

Mindenesetre az energioldal.hu az energiamegtakarítás és spórolás elkötelezett híve, ezért várjuk olvasóink hasonló készülékekkel szerzett pozitív tapasztalatait (is). Szakembereket is megkérdeztünk az eszközök hasznáról, esetleges veszélyeiről, a válaszokkal hamarosan jelentkezünk.