Rezsinapot tartottak a pártok

A január 1-től hatályos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés úgy tűnik a parlamenti pártokat sem hagyta hidegen. Összeállításunkban a mai nap eseményeiből, nyilatkozataiból szemezgetünk.

Fidesz

Munkacsoportot alakít a Fidesz parlamenti frakciója a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés ellenőrzésére és nyomon követésére – közölte Rogán Antal frakcióvezető szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet a parlamentben és a kormányzatnál is, ha a testület úgy ítéli meg, hogy „a szolgáltatók trükköznek” az árcsökkentés ügyében – mondta Rogán Antal. Megjegyezte, a rezsidíjaknak az év elejétől hatályos mérséklését három törvény- és tizenegy rendeletmódosítás, valamint több energiahivatali határozat foglalja össze.

„Mindenhol ki kell jönnie a tíz százaléknak (…) és ha ez nem sikerül, akkor további döntéseket is készen állunk meghozni” – hangsúlyozta a politikus. Az árcsökkentésnek a nagyfogyasztókra való esetleges áthárítását firtató felvetésre kijelentette azt is: a kormány minden területen, ahol lehetősége van rá, élni fog a kezében lévő árszabályozási eszközzel.

Németh Szilárd a csepeli erőmű előtt tartott tájékoztatón közölte, a szakértőkből álló testület e héten megalakul, a lakossággal és a szolgáltatókkal is tartja majd a kapcsolatot, a munkájába pedig fogyasztóvédőket is bevon. A cél az, hogy a tízszázalékos csökkentés minden háztartásban érvényesüljön – emelte ki.

Egyúttal felhívta a figyelmet: a rezsicsökkentés először a februári számlákban lesz érezhető. Javasolta továbbá, hogy azok a fogyasztók, akik mérőórájuk állását önbevallásos módszerrel diktálják be, a minél pontosabb elszámolás érdekében már a január 1-jei adatokat is jelentsék be hivatalosan a szolgáltatóiknak.

MSZP

Az MSZP szerint a kormány rezsicsökkentő akciója csupán szépségtapasz a brutális megszorításokkal terhelt családok mindennapi megélhetési gondjaira, ráadásul komoly mellékhatásokkal is jár.

Józsa István frakcióvezető-helyettes szerdán az MTI-nek küldött közleményében így reagált Rogán Antal frakcióvezető mai bejelentésére.

A szocialista politikus közölte, az energiaárak mérséklődése alapvetően pozitív változást hoz a magyar családok életébe, ezért pártja üdvözli a kormány rezsicsökkentő intézkedését. Véleménye szerint nem lehet azonban elhallgatni, hogy a csökkentés „ideje és módja is komoly kockázatokat és mellékhatásokat rejt”. Úgy látja, a kormány elkésett az intézkedéssel, mert a közműszámlák az elmúlt két és fél évben legalább 10 százalékkal emelkedtek, és elkésett azért is, mert többszörösére nőtt a díjhátralékosok száma, akiken ez a lépés már nem segít. Az MSZP szerint így mostani lépésével a kormány csak a 2010-es szintre állította vissza a rezsiárakat.

hirdetés

Az ellenzéki párt szerint azért is igazságtalan a döntés, mert az a kiskeresetű kisfogyasztókat jóval alacsonyabb összeggel tehermentesíti, mint a magas jövedelmű, jómódú háztartásokat.

Józsa István úgy látja, a közműszolgáltatók minden bizonnyal a szolgáltatási színvonal csökkentésével, az energiaellátó berendezések karbantartásának elhalasztásával, valamint az energiaipari beruházások lefújásával reagálnak majd a kötelező árcsökkentésre.

LMP

Értelmetlen PR-fogásnak tartja a rezsicsökkentést az LMP, és a lakások felújítását részlegesen támogató zöld beruházási alapot javasol.

Scheiring Gábor és Ertsey Katalin, az ellenzéki párt országgyűlési képviselői szerdai közleményükben „valódi megoldást” sürgettek a rezsiköltségek csökkentésére. Megfogalmazásuk szerint ideje lenne bezárni a „kormányzati látványpékséget”, és érdemi kormányzásba kezdeni.

Az LMP értelmetlen PR-fogásnak nevezte a „rezsikommandót”, megjegyezve, hogy a rezsi csökkentésének leghatékonyabb eszközére, az energiahatékonysági beruházásokra nemet mondott a kormányfő.

A párt álláspontja szerint az épületek energiahatékonyságának javításával jelentősen csökkenthetők a havi számlák és közel százezer új munkahelyet lehetne létrehozni. A képviselők egy zöld beruházási alap létrehozását javasolják, amely pályázati rendszerben, részlegesen támogatná a lakások felújítását.

Jobbik

A Jobbik szerint a kormány által 10 százalékosnak ígért energiaár-csökkentés a valóságban csak 3-4 százalékos lesz, amit a fogyasztók teljes egészében el is vesztenek az inflációval.

Ezt Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője mondta szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a Jobbik szerint a magyar lakosság a kelleténél 30-40 százalékkal többet fizet a közműszolgáltatásokért, amiért az elmúlt évtizedek elhibázott privatizációja és az így százmilliárdos extraprofitokat felhalmozó külföldi nagyvállalatok tehetők felelőssé.

A jobbikos képviselő szemfényvesztő trükknek nevezte a kormány 10 százalékos rezsicsökkentésre vonatkozó ígéretét. Ez a valóságban 3-4 százalékos lesz, mivel a kabinet a közlönyben megjelentek alapján csak a villanyszámla egy részét, az elektromos áram tényleges árát csökkenti mintegy 8 százalékkal, míg az úgynevezett rendszerhasználati díjat és az adókat nem mérsékli – tette hozzá.

A képviselő mindemellett a rezsiszámlák egyszerűsítését, közérthetőbbé tételét, valamint a nehezebben fizető adósok tartozásának kíméletesebb behajtását is sürgette.