Rossz hír a benzineseknek

A piaci árak és a forint árfolyamváltozását figyelembe véve május 28-án, szerdán a benzin ára várhatóan 0-2 forinttal emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

A Brent kőolaj ára a héten 111-112 dollár/hordó között változott, heti átlagban 0,7 dollárral lett drágább. Az emelkedő árakat elsősorban az orosz-ukrán konflliktus újabb éleződése és a líbiai problémák okozták. A Brent és a WTI ára egyaránt emelkedett, a két olajfajta közötti árkülönbség csökkent (6,2 dollárra). A különböző piacokon a benzin ára követte a Brent olajár változását.

hirdetés

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 19 – május 23-a közötti időszakban 2,2%-kal növekedett, az észak-nyugat-európai piacon 1,1%-os, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,6%-os volt az emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,5%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon alig mozdultak az árak. A forint árfolyama az május 19 – május 23-i héten 222 Ft/dollár körül ingadozott, összességében nem módosult a megelőző heti átlaghoz képest – olvasható a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzésében.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,5-2,5% közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 0-0,4% közötti volt az árak csökkenése. Ezen a héten az árfolyam nem befolyásolta a piaci üzemanyagárak forintban mért árát.

A tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin ára várhatóan kb. 2 forinttal emelkedik, de elképzelhető, hogy a pénteki, május 23-i 2 forintos áremelés miatt nem változik az ár. A gázolajnál nem várható változtatás.A fenti adatok alapján a benzin ára 416 forint/liter körüli szintre emelkedhet, a gázolaj ára pedig 423 forintos szinten marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára nem változott, a gázolaj ára 1,5%-kal emelkedett. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek ennél kicsit gyorsabban emelkedtek, ezért 0,2%-kal kevesebb benzint és 1%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Vélemény, hozzászólás?