Rövidesen megszűnik a vörösiszap kiporzása Kolontáron

Rövidesen megszűnik a vörösiszap-kiporzás Kolontáron és a környező településeken A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Veszprémi Bányakapitányság határozott fellépésének köszönhetően – közölte a VM csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény eredményesnek minősíti a hatóságok fellépését az Ajkai Timföldgyár ellen. Emlékeztetnek arra: a bányakapitányság a helyszínen tartott ellenőrzésen megállapította, hogy a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. folyamatosan végzi a IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-tárolók lefedését, nedvesítését, a végrehajtást elrendelő végzésnek megfelelően.

A cég több technológia együttes alkalmazásával akadályozza meg a vörösiszap-kiporzást: a X-es tározóban már kiépítették azt a több szórófejből álló rendszert, amely szükség esetén folyadékot permetez a vörösiszap felületére. Szintén ugyanitt megkezdődött egy speciális anyag leterítése, amely a nedvesítéssel együtt megakadályozza a vörösiszap kiporzását. Ezt a két megoldást addig alkalmazzák, amíg a tárolót teljes egészében le nem fedik. Eddig a kazetta területének mintegy negyedével, azaz 5,5 hektárnyi terület lefedésével végeztek.

hirdetés

A tájékoztatás szerint az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte–Tósokberénd–Kolontár térségében. Ekkor a vidékfejlesztési miniszter utasítására a zöldhatóság mobil mérőállomást helyezett ki a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán. A felügyelőség emellett még februárban intézkedési terv kidolgozására kötelezte a Mal Zrt.-t. A cég ebben elfogadhatatlan – a jövő évre is átnyúló – határidőt jelölt meg a munkák elvégzésére – áll a közleményben.

A kiporzás megszüntetésére a bányakapitányság már februárban rendelkezett, azonban a Mal Zrt. a kötelezéseket nem teljes körűen teljesítette, ezért a bányakapitányság a kiszabható legmagasabb, egymillió forint eljárási bírsággal sújtotta a céget, illetve 15 napos határidővel, üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítésére kötelezte. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pedig megtiltotta az ajkai timföldgyárnak a hulladék-ártalmatlanítási tevékenységet – áll a közleményben.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, illetve több száz ház lakhatatlanná vált.

forrás: MTI