Sikeres a nejlonzacskó-tilalom Kínában

Kína 4,8 millió tonna kőolajat, vagy ennek megfelelő 6,8 millió tonna szenet takarított meg a négy éve bevezetett nejlonszatyor-tilalom révén – tájékoztatott a nemzeti fejlesztési- és reformbizottság szerdán.

Azzal, hogy megtiltották az ingyenes zacskók osztogatását a vásárlóknak, 800 ezer tonna műanyaggal, illetve több mint 24 milliárd darab műanyag zacskóval kevesebb került forgalomba az elmúlt négy évben – számolt be Li Csing (Li Jing), a bizottság környezetvédelemmel és energiatakarékossággal foglalkozó osztályának helyettes vezetője.

kép: chinadaily.com.cn

Kína 2008. június elsején szüntette meg a különböző áruházak, élelmiszerboltok addigi gyakorlatát, a nejlonszatyrok ingyenes biztosítását, valamint a 25 ezredmilliméternél vékonyabb zacskók gyártását és forgalomba hozatalát.

hirdetés

A lépést Li sikeresnek értékelte, szerinte a nejlonszatyrok forgalma a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben a korábbi darabszámnak kevesebb mint az egyharmadára esett vissza. Mint mondta, ezzel egy időben elterjedtek a többször használatos, textíliából készült táskák.

A szakember ugyanakkor elismerte: a tiltás ellenére a műanyag zacskók még mindig széles körben használatosak, különösen a zöldség- és gyümölcs-értékesítés területén. Li emiatt szigorúbb fellépést, vagyis ellenőrzéseket ígért.

Kínában 2008-as adatok szerint naponta 3 milliárd darab nejlonszatyor került forgalomba.

forrás: MTI