Sikerült a magfúzió

A nemzetközi közvélemény szinte semmit sem tudott arról, hogy az észak – kelet  – németországi Greifswaldban szerdán egy olyan kísérletet hajtottak végre, amely megoldhatja az emberiség gyakorlatilag korlátlan energiaellátását. A kísérletet Angela Merkel német kancellár indította el.

Az egymilliárd euróért felépített greifswaldi  Wendelstein 7-X berendezésben a magfúzió megvalósítási kísérlete zajlott.  Ez a folyamat ugyanaz, amely a Nap belsejében is folyik s melynek során egy hidrogén atomokból álló plazma héliummá alakul át.

Angela Merkel Greifswald

A plazmában szabaddá válnak az elektronok , így megindul az atommagok fúziója és elképesztő energiák szabadulnak fel. A greifswaldi kutatók decemberben már képesek voltak héliumplazmát előállítani, szerdán sikerrel jártak a hidrogénplazma előállításával is.

Néhány gramm hidrogén felhasználásával elméletileg egy komoly erőmű is üzemeltethető lenne, egy gramm hidrogénből ugyanannyi energia állítható elő ezzel az eljárással, mint tízmillió  gramm szénből. A greifswaldi reaktor feladata most annak az igazolása, hogy ez az álom megvalósítható.

hirdetés

A szerdai kísérletben még kevesebb, mindössze egy miligrammnyi hidrogéngázt adagolt a Wendelstein 7 -X reaktora egy harminc köbméteres nemesacél gyűrűbe. A gyűrű belsejét kerámia borítja és vákuumot hoztak benne létre.

Wendelstein 7-X reaktor

A gyűrűt hetven mágneses szalag veszi körül, amelyek a plazmát a gyűrű közepébe kényszerítik, ugyanis ha a plazma a gyűrű falához érne, akkor kihűlne és önmagában összeesne. A mágnesszalagokat folyékony héliummal hűtik mínusz 270 fokra, hogy a szupravezető képességük létrejöjjön, a hőmérséklet a gyűrű belsejében viszont 100 millió Celsius fok. Ilyen meleg csak rövid ideig alakul ki, amikor a mikrohullámok a hidrogént gyakorlatilag szétzúzzák.

Ahhoz, hogy egy ilyen berendezés egy kisvárost energiával lásson el, a kutatóknak el kell érniük a tíz megawatt teljesítményt, ami az eddigi eredmények alapján teljesen reális.

forrás: havanaclub.reblog.hu

Kapcsolódó cikkek
Nem mindenkinek tetszik az új német e-autós kedvezmény

Van, akinek már a hibrid is büdös...

Már négy német tartomány verseng a Tesla gyárért

Bajorország is beszállt a versengésbe

Elégedetlen a németek többsége a dízelválság kormányzati kezelésével

A lakosság megítélése szerint a régebbi dízelautók körül a legnagyobb gond a légszennyezettség, a második helyen az érintett kocsik használatának Elolvasom

Bírálják Manfred Webert az Északi Áramlat-2 elutasítása miatt

Élesen bírálták szerdán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) csúcsjelöltjét, amiért Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?