Sín, sorompó, mellszobor ― évente többmilliárdos kárt okoz a fémlopás

Eltűnt rézszobor, lelopott fémhuzal, hiányzó határsorompó ─ rendőrségi adatok szerint ma Magyarországon minden napra átlagosan 24 fémlopás jut, ami évente több mint 2.000 tonna fémet jelenthet. Bár a lopott fém értéke elenyésző, a lopás okozta helyreállítási kár a 2 milliárd forintos összértéket is elérheti. A lopások napról-napra precízebbek: a lopott fém nagy része a lopást követő néhány órán belül már elhagyja az országhatárt.

A NAV az elmúlt két évben több mint 130 engedély nélkül működő fémtelepre csapott le. A roncsautó-kezelés helyzete is elkeserítő: a leselejtezett gépjárművek csupán 20 százaléka kerül a legális hulladékkezelőkhöz, míg a maradék 80 százalék a feketepiacon végzi.

kép: mefiszto/indafoto.hu

kép: mefiszto/indafoto.hu

hirdetés

„Magyarországon átlagosan 1,2 millió tonna vas- és acél, illetve150-200 ezer tonna színesfém, együttesen mintegy 1,5 millió tonna fémhulladék begyűjtésére és feldolgozására kerül sor évente. A sok lopás hatására azonban a legális hulladékpiaci szereplők helyzete fölöttébb negatív színben tűnik fel. Küldetésünknek érzem felhívni a figyelmet arra, hogy a teljes szegmens jogszabálykövető működése kizárólag az illegális fémhulladék gazdálkodás érdemi visszaszorításával érhető el” ― mondta Lukács Pál, az Alcufer Kft. fejlesztési és kommunikációs igazgatója.

A vállalat időben kizárja működéséből a szürke- és feketegazdálkodást, hiszen az átvételi ellenőrzéseken már a telephelyi bejáratoknál elküldik a kétes eredetű csatornafedeleket, közlekedési táblákat, kábeleket. Évente legalább 1 milliárd forintot fektetnek a hulladékkezelési technológiák és az eszközpark korszerűsítésébe, így például a telephelyeken olyan védművekkel dolgoznak, melyek a tevékenységükből adódó esetleges környezetszennyezést teljes mértékben kizárják. A Fémkereskedelmi Törvény előírásaiból adódó mindenkori elvárásoknak, a napi jelentéstételi kötelezettségnek maradéktalanul eleget tesznek. A veszélyes és egyéb hulladékok szállításához, kezeléséhez és feldolgozásához is minden szükséges engedéllyel rendelkeznek.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?