Sörösüveg téglák

Korábban hírt adtunk róla, hogy időnként lelkes feltalálók sörös- (vagy pezsgős, esetleg vodkás) üvegekből építenek házat.

Alfred Heineken ennél tovább is gondolta a dolgot. 1960-ban egy föld körüli úton látogatta végig a Heineken gyárakat. A karib-szigeteki Curaçao-n a nagy szegénység mellett azt tapasztalta, hogy újrafeldolgozó üzem híján az emberek a strandokon dobálják el az üres üvegeket. Innen jött az önmagát újrahasznosító sörösüveg ötlete.

Az azóta feledésbe merült projektben eleve olyan palackokat fejlesztettek, amik egymásba illeszthetők voltak és egy kis habarccsal össze is lehetett ragasztani őket.

A tervezésben a holland építész N. John Habraken segédkezett. A fejlesztés három éven keresztül folyt, a célszerűség mellett a gazdaságossági és esztétikai szempontokat egyaránt figyelembe vették.

hirdetés

A WOBO névre keresztelt sörtartó téglákat két méretben gyártották. A 350 és 500 mm méretet az indokolta, hogy létre lehessen hozni a kötéseket a falazásnál. 1963-ban, összesen mintegy 100,000 darab WOBO készült, egy 3×3 méteres kunyhó építéséhez 1,000 db üvegre volt szükség.

A valódi gyártás végül soha nem indult el. A palackok nagy része mára megsemmisült, a még fellelhető példányokra gyűjtők vadásznak.

Mindössze két épület maradt fenn, mindkettő a Heineken birtokon, az Amsterdam közeli Noordwijkban.

forrás: ragandbone.com, wikipedia

Vélemény, hozzászólás?