Spórolj a hőségben: így maradhat alacsony a villanyszámla!

Itt a nyár és a kánikula, amivel az energiaszámlák megugrása is természetes jelenség. De ennek nem kell így lennie, ha betartod a különösen nyári időszakban a penzcentrum.hu hasznos tippjeit

1 . Nem kell túl hideg
Az élelmiszereknek elég, ha 6-7 fokig hűtjük őket, ennél hidegebb nem kell, hiszen nem maradnak tovább frissek a tárolt élelmiszerek. A mélyhűtők általában nem külön szabályozhatók, de itt elméletileg -18 foknak kell lennie. Ha ezeken a hőfokokon tartjuk a készüléket, akkor évente akár 6-7 ezer forint is körül spórolhatunk egy túlhűtött készülékhez képest.

2 .Ne hagyd jégbe fagyva a fagyasztót

A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvassza le a fagyasztót! Hagyja szabadon és tartsa tisztán a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.

3. Gyakran tisztítsd ki a hűtőszekrényt
Egy rendben rakott hűtőszekrény nem csak kevésbé jegesedik, amivel energiát veszítünk, de könnyebb is benne megtalálni a keresett élelmet. És minél kevesebb ideig van nyitva az ajtaja, annál több áramot spórolunk.

kép: atom/indafoto.hu

kép: atom/indafoto.hu

4. Üres helyeket töltsd ki
A mélyhűtő nem mindig van tele, de a felszabadult helyeket érdemes félig vízzel töltött ásványvizes üvegekkel vagy akár újságpapírral is kitömni. Ezzel ajtónyitásokkor kevesebb energiát veszítünk, hiszen a meleg levegőnek nem lesz helye a készülékben.

hirdetés

5+1 tuti tipp, hogy a légkondi miatt se szálljon el a számlád

1. Ha van légkondicionáló, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre és figyeljünk arra is, hogy a hideg levegő befúvása ne legyen túl erős. A készüléket szakaszosan használjuk, ellenkező esetben ugyanis megfájdulhatnak az ízületeink.

2. Klíma helyett inkább szigetelj! A házak, lakások homlokzati szigetelése ugyanis nem csak a téli hideg ellen véd, a nyári kánikula idején is hatásos. Nyáron, megfelelő árnyékoló-eszközök alkalmazása mellett, a szigetelés akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.

3. Csak éjszaka szellőztess! Az extrém melegben nem érdemes nappal nyitva tartani az ablakokat, annál inkább éjszaka! Az éjjeli órákban érdemes kereszthuzatot fenntartani, hiszen így nem csak a lakás levegője, de a szerkezet is könnyebben lehűl valamelyest.

kép: nevetnijo/indafoto.hu

kép: nevetnijo/indafoto.hu

4. Sötétíts! A tűző nap ellen a legjobb védekezés, ha minél jobban elsötétítjük otthonunkat. Erre a legegyszerűbb megoldás a redőny, illetve a spaletta, de ezek hiányában jó megoldás lehet a sötétítő függöny is.

5. Vegyél hővisszaverő ablakfóliát! Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás. Négyzetméterenként körülbelül 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

+1. Bár a ventilátor nem hűti le a levegőt, de a keringetés miatt javul komfortérzetünk. Házi praktikaként pedig kipróbálhatjuk, ha egy megfagyott vizespalackot helyezünk a szerkezet elé – ez ugyanis valamelyest le is hűti a levegőt.

forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek
Így dobj ki kevesebb élelmiszert! – zseniális videók

Legkedvesebb grafikusom, aki a könyveimet is illusztrálja, Széll Adri osztott meg egy cikket, amiben ezek a csúcs helyes kis videók Elolvasom

Hogyan kell otthon kulcsot másolni? (videó)

Csak egy öngyújtó, cellux, egy konzervfedő, egy olló kell hozzá, és egy kis kézügyesség. forrás: hogyankell.reblog.hu

Hogyan élezzünk kést – tányérral?

Bosszantó ha a életlenek a konyhai kések, de mit lehet tenni, ha nincs késélezőnk? Vegyünk elő egy tányért... Az alján Elolvasom

Így tüntesd el könnyedén a penészt a fürdőszobából

Hiába költöttél egy csomó pénzt fürdőszobai tisztítószerekre, semmi sem segített a csempék közti penészréteg eltüntetésében? A hirtelen lecsapódó pára és Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?