Szakértők szerint nem lesz olcsóbb a gáz

Az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek állami megvásárlása valószínűleg nem hoz gázár-csökkenést, de a földgáz tárolási kapacitások jelentősége felértékelődhet a jövőben – vélekedett az MTI érdeklődésére a GKI Energiakutató Kft. és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetője.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója pénteken szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re. Az ügyletre egy, az idén december 15-ig véglegesítendő és legkésőbb 2013. január 31-ig aláírandó részvény-adásvételi szerződés keretében kerül sor.

A tulajdonváltás önmagában nem teremt nagy fordulatot, főként nem jelenti azt, hogy emiatt a gáz ára jelentősen csökkenni fog a következő időszakban – mondta Hegedűs Miklós, GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kormánynak az árhatóságon keresztül eddig is megvolt a lehetősége, hogy csak a feltétlenül szükséges, a lakosság teherbíró képességével arányos áremeléseket engedje.

kép: eon-hungaria.com

Hegedűs Miklós szerint nem lesz több lehetősége a kormánynak a tulajdonváltás után; az árképletet rögzítő, jelenleg érvényes hosszú távú orosz gázvásárlási szerződés 2015-ben jár le. A szakember közölte: kérdésesnek tartja azt, hogy a 2015 utáni hosszú távú szerződés megkötésénél az államnak erősebb pozíciója lesz-e, mint az E.ON-nak lenne.

hirdetés

Az energiaszektor további államosítása van napirenden, ami kifejezi a kormány piaccal szemben fenntartásait – fogalmazott az energiakutató igazgatója. Hozzátette ugyanakkor: lehetnek előnyei annak, ha az állami cég megpróbálja kihasználni azokat a piaci előnyöket, amelyek a villamos energia és a földgáz együttes állami kézben tartásából adódnak. Ám ha a világpiaci árak nőnek, viszont a lakosság helyzete miatt nem emelik az árakat, akkor azt más forrásból, például a költségvetésből mindenképpen meg kell fizetni – mondta Hegedűs Miklós.

Fürjes Balázs Zoltán, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az állam az E.ON nagykereskedelmi és tárolási üzletágát veszi át. Az utóbbi a szakértő szerint a jövőben rendkívüli módon felértékelődhet a Magyarországon keresztülfutó vagy építendő gázvezetékek miatt.

Válságban – mivel nincs akkora kereslet a gáz iránt – az üzlet értéke is kisebb, jó áron lehet venni. A fellendüléssel azonban nőhet a kereslet, és még inkább felértékelődhetnek a tárolási kapacitások – mutatott rá Fürjes Balázs Zoltán.

A nagykereskedelmi üzletág állami megvásárlását gazdaságpolitikai stratégiai döntésnek minősítette a vezérigazgató. Kifejtette: az E.ON nemzetközi portfóliójával, a méretgazdaságosság előnyeit kihasználva érhetett el kedvező gázárat az Oroszországból érkező gázra, ugyanakkor sokszor vita tárgya volt, hogy Magyarország valóban a legkedvezőbb áron kapja-e a földgázt. Az Európai Bizottság például ez ügyben versenyfelügyeleti vizsgálatot is indított a Gazprom ellen.

Fürjes Balázs Zoltán szerint a gázüzletág állami kézbe kerülése esetén az állam a magyar gazdasági érdekekkel tudja “összecsomagolni” a többi, Oroszországgal a tárgyalóasztalra kerülő témát, így például a paksi bővítést, és így elképzelhető, hogy jobb esélyekre számítanak a gázszerződések újratárgyalásánál.

MTI

Vélemény, hozzászólás?