Századvég: a lakosság döntő többsége egyetért a kormány rezsicsökkentésével

A Századvég év elején készített közvélemény-kutatása szerint a lakosság döntő többsége – politikai önbesorolástól és pártszimpátiától függetlenül magas arányban – egyetért a kormány tíz százalékos rezsicsökkentő intézkedésével.

Az alapítvány felmérése alapján a megkérdezettek 95 százaléka hallott arról, hogy a kormány január 1-jétől tíz százalékkal csökkentette a lakossági elektromos áram, gáz és távhő végfelhasználói árát. A válaszadók 84 százaléka értett egyet a kormány rezsicsökkentő intézkedésével, amelyet csak minden tizedik megkérdezett ellenzett.

A kutatás készítői szerint a rezsicsökkentéssel a jobboldali válaszadók értenek leginkább egyet, 94 százalékuk válaszolt támogatóan, míg a középen állók körében 86 százalékos, a baloldali választók között pedig 82 százalékos volt az intézkedés elfogadottsága. A pártszimpátiát figyelembe véve a Fideszre voksolók 95 százaléka értett egyet a kormánnyal. Az MSZP-t választók 74 százaléka örült a kabinet döntésének, míg a Jobbik szavazói körében 90 százalék, az LMP-sek esetében 87 százalék, az Együtt 2014 szavazótáborában 84 százalék, a Demokratikus Koalíció voksolói között pedig 93 százalék volt ez az arány. A felmérés szerint a pártot nem választók 81 százaléka is egyetért a rezsicsökkentéssel.

hirdetés

A Századvég január 10-14. között végezte telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását, amelynek során 1002 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.

MTI