Százezrek cserélték le áram- és gázszolgáltatójukat Ausztriában

Több mint kétszázezren váltottak áram- és gázszolgáltatót 2014 első félévében Ausztriában, és ezzel évente közel ötszáz eurót spórolnak háztartásonként. A tömeges váltást a szakhatóságok a piaci verseny erősödésével magyarázzák.

Az idén az első fél évében többen váltottak áram- és gázszolgáltatót, mint 2012-ben és 2013-ban együttvéve – áll az osztrák gazdasági minisztérium és az osztrák árampiacot szabályzó E-Control közös közleményében. Az idei számok szerint a szolgáltatóváltás 155 százalékkal meghaladja a 2013 első félévében zajlott fogyasztói változásokat.

hirdetés

Az osztrák fogyasztóvédelmi egyesület költséghatékony és tudatos fogyasztásra buzdító kampányának pozitív hatását hangsúlyozta közleményében Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter is, kiemelve, hogy könnyebb és gyorsabb lett a szolgáltatóváltás.

Az E-Control felmérése szerint 2014 első félévében mintegy 158 ezer áramfogyasztó, közülük 126 ezer háztartás váltott áramszolgáltatót, és 47 ezren – ebből 45 ezer háztartás – kerestek új gázszolgáltatót. Áramszolgáltatót a lakossági és ipari ügyfelek 2,6 százaléka, gázszolgáltatót 3,5 százaléka váltott.

Egy háztartás ezzel átlagosan 454 eurót tud megspórolni évente – áll a közleményben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?