Szegedi Agóra: komplex megújuló energia felhasználás

Megosztom
  • 3
  •  
  •  
  •  


Szeged és a Szent-Györgyi Albert Agóra is csatlakozott az Európai Unió Fenntartható Energiák Hete (EUSEW) programsorozatához; ennek keretében mutatták be a dél-alföldi városban az Agóra tervezésével, kivitelezésével és energetikai berendezéseivel kapcsolatos tudnivalókat kedden a városházán, számolt be az MTI.

Az Agórában rendkívül korszerű építészeti megoldásokat alkalmazott a tervezéssel megbízott BAHCS Művek Kft.. Hemle Csaba, a cég egyik vezetője a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a hűtést és a fűtést is főként napkollektoros és hőszivattyús megoldásokkal biztosítják majd, az elektromos áramot pedig napelemek szolgáltatják

Az épület 50 talajszonda és egy hőcserélő segítségével hasznosítja a föld hőjét. A fűtő-hűtő felületeket, amelyek nagyon hasonlítanak a padlófűtéshez, a mennyezeten helyezik el, a rendszert napkollektorok és napelemek segítik. De nagyon fontos volt az engergiahatékonyságot támogató építészeti megoldások alkalmazása is, ugyanis az energiaháztartás szempontjából 90 százalékot tesz ki az építészeti kialakítás és csak 10 százalékot az épületgépészet – magyarázta a tervező.

hirdetés

Ezért igyekeztek minimalizált légköbméterű tereket létrehozni és a lehető legkisebbre venni a kihűlő felületeket. A világításnál a lehető legnagyobb mértékben a természetes fényt alkalmazzák. Emellett létrehoznak például egy klímatornyot is. A vasbeton vázszerkezetet vászonnal borítják be, így a természetes kürtő-hatást kihasználva szellőzteti majd az épületet. A tervezők úgy alakították ki a különböző részeket, hogy a későbbi látogatók számára minden technológia megtekinthető legyen.

A négyszintes, 6700 négyzetméteres épület hármas funkciót tölt majd be. Itt folytatja működését a város egyik fontos kulturális intézménye, a Százszorszép Gyermekház. A központ egyik fontos attrakciója lesz az egyetem ide költöző informatikatörténeti múzeuma. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával közösen pedig látványlaboratóriumokat alakítanak ki, ahol a természettudományok törvényszerűségeit, érdekességeit ismerhetik meg a Tisza-parti városban tanuló vagy idelátogató diákok és a felnőttek.

Az EU-tagállamokban június 18. és 22. között megrendezett EUSEW-program célja, hogy a megújuló energiákat és az energiahatékony megoldásokat népszerűsítse.Megosztom
  • 3
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?