Szelektív hulladékgyűjtés szabályai – mit, mibe, hogyan

Akik nem gyűjtik szelektíven, azok lusták vagy csupán nem ismerik a szelektív hulladékgyűjtés szabályait? 

Így gyűjtsd szelektíven a papírt

Ha van külön gyűjtőedény, akkor a kék fedelűbe mennek a papír alapú hulladékok. Ha nincs, hanem a családi házas övezetbe házhoz mennek, akkor egy nagyobb kartondobozba tedd, a nagyobb méretűeket, pedig egy zsineggel átkötve helyezd ki.

kép: indafoto.hu/tibifoto

kép: indafoto.hu/tibifoto

Mi mehet bele?

Újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) A dobozokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

tejes italos karton doboz

Mi NEM mehet bele?

NE dobjatok bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat!

Így gyűjtsd szelektíven a műanyagot és a fémet

Erre a sárga fedelű gyűjtő edényt használd erre, vagy nagyméretű műanyag szemeteszsákot, ha egyénileg gyűjtöd.

Mi mehet bele?

Kiöblített üdítős és ásványvizes PET palackok, kimosott háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak gyűjtésére alkalmas. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A fém- és műanyag hulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.

PET palackok tenger

A műanyag flakonokat lapítva kell a kukába helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el, és minden kidobott csomagoló anyag legyen tiszta!

Mi NEM mehet bele?

NE dobjatok bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

Így gyűjtsd szelektíven az üveget

Üveghulladék szelektív gyűjtése továbbra is a szelektív hulladékgyűjtő szigetes rendszerben zajlik. A színes és fehér üvegeket külön-külön kell gyűjteni, a fedőt, gyűrűt, és a kupakot el kell róluk távolítani.

kínai sörösüveg hulladék

Mi mehet bele?

Befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai, borosüvegek, sörösüvegek, szörpös üvegek, konzerves üveg, bébiételes üveg, természetesen mindegyik kimosva.

Mi NEM mehet bele?

hirdetés

Ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üvegek, porcelán, kerámia

Gyűjtősziget színei

Ha már a gyűjtő szigeteknél tartunk, akkor íme, hogy milyen gyűjtőbe mi kerülhet, figyelembe véve a fenti szabályokat:

 • papír – kék színű konténerbe
 • műanyag és fém – sárga színű konténerbe
 • fémdoboz és műanyag – szürke színű konténerbe
 • fehér üveg – fehér színű konténerbe
 • színes üveg – zöld színű konténerbe.

„TAPOSSA LAPOSRA!”- Kérjük, hogy az italos kartondobozokat, a műanyag PET palackokat és a fém dobozokat lapítsa össze, így több fér a konténerbe!

Így gyűjtsd szelektíven a zöldhulladékot

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk! Ugyanis az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba. Emiatt is fontos, hogy odafigyeljünk, mi kerül a zöldhulladék-gyűjtő zsákba, kizárólag zöldhulladékot tegyünk bele. Ennek a szolgáltatásnak a díját a zöldhulladék gyűjtő zsák megvásárlásával fizetjük ki. A zsákok beszerzéséről, illetve a zöldhulladék elszállítási rendjéről a helyi szolgáltatónál tudtok érdeklődni.

Minden hulladékudvarban leadható hulladéktípusok 

Azokon a helyeken, ahol esetleg nem érhető el sem házhoz menő szolgáltatás, sem gyűjtősziget, de mégis szeretnétek szelektíven gyűjteni a háztartási hulladékot, akkor a helyi hulladékudvarban tudjátok leadni. Fontos, hogy az egyes sorokban külön-külön szereplő hulladék típusokat csak elkülönítetten gyűjtve lehet leadni!

Illetve szintén itt, a hulladékudvarokban tudtok megszabadulni a veszélyes és a speciális kezelést igénylő hulladékoktól!

Csomagolási hulladékok:

 • papír: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kisebb papírdobozok, kartondoboz
 • italos karton: tejes és gyümölcsleves tetrapak dobozok (csak kimosva)
 • műanyag: ásványvizes és üdítős PET palackok és azok lecsavart kupakjai, műanyag flakonok, műanyag szatyrok, fóliák
 • hungarocell: habosított polisztirol csomagolások
 • színes üveg: boros, sörös és pezsgős üvegek
 • fehér üveg: italos, befőttes és parfümös üvegek
 • fémdoboz: üdítős- és sörös dobozok, valamint konzervdobozok

Veszélyes ill. speciális kezelést igénylő hulladékok:

 • elektromos hulladék (pl.: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró stb.)
 • elektronikai hulladék (pl.: számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép)
 • fénycsövek és világítótestek
 • szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok
 • használt sütőzsiradék és göngyölege
 • fáradt olaj és göngyölege

Most már tudjuk, hogy a hulladékot hogyan kell szelektíven gyűjteni, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, hiszen a hulladék feldolgozásra, újrahasznosításra kerül, a szemét, pedig a szeméttelepre, amelyből sajnos egyre több van. Gondoljunk gyermekeink jövőjére is, és cselekedjünk tudatosan, védve természeti környezetünket!

forrás: smarta.blog.hu