Szellembicikliket gyűjt Szolnok megye

Használt vagy üzemképtelen kerékpárokra lenne szüksége a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottságnak, a 2013. őszén induló ‘szellembicikli’ programhoz. A fehérre festett kerékpárok egy-egy halálos biciklis balesetnek állítanának emléket a megye közútjai mellett, mindenkit óvatosabb közlekedésre intve.

kép: ghostbikes.org

kép: ghostbikes.org

Az első szellemkerékpár 2003 októberében jelent meg Amerikában, ahol a fehér biciklit „Itt ütöttek el egy biciklist” felirattal látták el, s a tapasztalatok szerint nagy hatással volt a mellette elhaladó autósokra. Hasonló kezdeményezésre került sor 2004-ben Pittsburghben, 2005-ben New Yorkban és Seattle-ben, 2006-ban Chicagóban. Londonban 2005-ben és 2006-ban állítottak fel szellemkerékpárokat. A kezdeményezés a világ több tucatnyi városára kiterjedt.

kép: ghostbikes.org

kép: ghostbikes.org

hirdetés

Magyarországon jelenleg egyetlen ilyen kerékpár sincs kihelyezve, Jász-Nagykun-Szolnok megye ezért élenjáró ebben a kezdeményezésben. Ez azért is fontos, mert itt az országos átlaghoz viszonyítva több kerékpáros baleset történik, átlagosan minden negyedik személyi sérüléssel járó baleset részese egy kerékpáros.

kép: ghostbikes.org

kép: ghostbikes.org

A megyei rendőrség minden segítséget szívesen fogad. Az érdeklődők telefonon tehetnek felajánlásokat Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság számán, a 06-56/501-600 /15-97 melléken, Dávid Mónika rendőr őrnagynál.

OrientPress Hírügynökség