Személyes mobil kardiológia a zsebben

Akkora mint egy bankkártya, mégis életmentő lehet. 98.69%-os pontossággal működik a magyar mini EKG.

WIWE szívdiagnosztikai eszköz a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért: a stroke évi 50 ezer áldozatot követel hazánkban, melyből 12 ezer halálos kimenetelű. Világviszonylatban ez a szám 15 millió, 5 milliós halálozási aránnyal. A hirtelen szívhalálnak hazánkban évente 25000 ember esik áldozatul, világszinten 7 millió. Ritmuszavarban a népesség legalább 3%-a érintett, és sokan nem is tudnak róla…

Viszont 4-ből 3 haláleset megelőzhető lenne rendszeres EKG szűréssel és életmód változtatással!

Az egri Sanatmetal Kft. kifejlesztette és piacra dobta a világon a jelenleg legnagyobb tudással rendelkező névjegykártya méretű személyes EKG készüléket, a WIWE-ot.

A CE jelű egészségügyi termék egycsatornás, két elvezetéses mobil kardiológia, amely klinikai szintű kiértékelést végez az 1 perces mérés végére. Az intelligens algoritmus pontossága 98.69%, azaz ekkora eséllyel határozza meg a valóban beteg mintákat. Specificitás esetében 99,59%-ot értünk el, mely azt jelenti, hogy ekkora pontossággal határozzuk meg azokat a vizsgált személyeket, akik egészségesek, 10000 vizsgált minta alapján. Szorosan együttműködünk orvosi egyetemekkel, az USA-ban többek között a Harvarddal, ahol a tervek szerint egy felhő rendszerbe kapcsolják be a WIWE-ot, hogy napokkal előre lássák kinél áll fenn pl. a szívinfarktus veszélye.

A WIWE ingyenes applikációval működik, bárhol, bármikor dokumentálja a szív problémáit, észszerűsíti a beteg-orvos találkozók számát. A mérési eredmény pdf formában megosztható, szakorvos által is kiértékelhető. A készülék a világon egyedülállóan képes a stroke és hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére. Mindemellett támogat az egészséges életmód kialakításában tippekkel, és lépésszámláló, kalóriaszámláló használatával. Automatikusan képez egészségnaplót a vizsgálati eredményeinkről, melyben követhetjük a tendenciákat, és melyet az egész család használhat.

Többek között a SOTE-n, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán is használják, emellett elérhető magánklinikákon, Apple boltokban, gyógyászati üzletekben, webáruházakban. Használják háziorvosok, és orvosi egyetemek kardiológia és belgyógyászati osztályai is.

hirdetés

A termék fejlesztésének elsődleges célja azonban az volt, hogy a lakosság hasznára váljon: rendszeresen érkeznek köszönőlevelek a felhasználóktól, hogy sikerült végre megcsípni, hogy mi a probléma, vagy egy szívgyógyszert végre beállítani. Hazánkban nem csupán a lakosság használja – megtalálható kiemelkedő sportegyesületeknél is, mint pl. a Magyar Birkózó Szövetség, Magyar Ökölvívó Szövetség, Magyar Súlyemelő Szövetség, Magyar Kézilabda Szövetség, Magyar Úszószövetség és még sorolhatnánk.

Idáig 20 országban kezdődött meg a készülék regisztrációja és forgalmazása. A WIWE nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is egyre szélesebb körű ismertségre és népszerűségre tesz szert. Forgalmazzák az EU tagállamaiban, többek között Szlovákiában, Csehországban az Apple prémium üzleteiben, Görögországban a Telekom üzleteiben, Portugáliában már a Vodafone-nál is elérhető! Megkapták az ausztrál hatóság (TGA) engedélyét a forgalmazásra, és az év végére várják az USA FDA engedélyét.

A kínai forgalmazás miniszteri együttműködéssel indul, melyet júniusban az „Egészség Kapuja” 16 közép-kelet európai ország és Kína egészségügyi miniszteri találkozóján írtak alá.

Több mint 30 éves kutatás eredménye

A WIWE fejlesztése körülbelül 2 évet vett igénybe, az algoritmus hátteréhez szükséges kutatás Prof. Kozmann György és a Pannon Egyetem csapata részéről több évtizeden át zajlott. Az engedélyeztetés során bevizsgálások sorozata következett, így szereztek CE jelet a terméknek orvostechnikai eszköz kategóriában. Rádió laborban, EMC és TÜV vizsgálaton esett át a WIWE, így többek között gondoskodni kellett az elektromágneses zajszint limitről és a kettős védettségű áramköri leválasztási biztonságról is. Érdekesség, hogy ez utóbbi kivitelezésére a Facebookon találták meg a vállalkozót, ahol feltették a kérdést, hogy ki szeretne 1 millió Ft-ot keresni, és két jelentkező cég is meg tudta oldani a felmerült nehézséget, így mindketten megkapták a díjat. Az esőállóság is egy elvárás volt, melynek szintén megfelel a WIWE.

A következő termékről még sokat nem árulhatnak el, a fő üzenet szintén a megelőzés lesz, kiterjesztve a szívinfarktus kockázatelemzésére és a sportolókat fogja elsősorban támogatni legjobb teljesítményük elérésében.

Alkatrészek az USA-ból és Európából

A fém alkatrészeket a Sanatmetal egri 22000 m2-es telephelyén gyártják, ahol 50 éves tapasztalattal rendelkeznek már a fémmegmunkálásban. Texasból érkeznek a chipek, összesen 15 beszállító partnerrel dolgoznak együtt Európában, elsősorban Magyarországon.

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?