Szeptembertől újabb rezsicsökkentés jön

A rezsicsökkentésről hozott februári törvény szerint a múlt év őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebb összeg szerepelhet szeptembertől a villanyszámlán. Ennek a feltétele az, hogy a fogyasztás – azonos árszabás mellett – azonos energia mennyiségre és azonos számú hónapra vonatkozzon.
Szeptembertől újabb rezsicsökkentési előírás lép hatályba. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csökkentette az áramhálózati alapdíjat, miközben kissé emelte a fogyasztástól függő elosztói forgalmi díjat szeptember elsejei hatállyal – írta a keddi Napi Gazdaság.

A szakértői vélemény szerint az intézkedés minimálisan csökkenti a háztartások áramszámláját, még további intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy megvalósuljon az áram árában az ősztől esedékes, törvénybe foglalt 5,7 százalékos rezsicsökkentés.

hirdetés

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a szolgáltató által a lakosságnak kibocsátott számlában – az augusztus 31-ét követő időszakban igénybe vett villamos energiáért – fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjak 94,3 százalékát.

Ennek a feltétele azonban az, hogy a fogyasztás – azonos árszabás mellett – azonos energia mennyiségre és azonos számú hónapra vonatkozzon.
MTI