Szijjártó: nem kell tartani a paksi szerződés felmondásától

Nem tart a magyar fél a paksi szerződés felmondásától, ezt a kérdést nem kell szóba hozni Moszkvában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jövő heti oroszországi útja kapcsán. A politikus arról is beszélt, Magyarországnak milyen teendői vannak a Déli Áramlat gázvezeték lemondása után.

Semmilyen oka nincs a magyar kormányzatnak azt feltételezni, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről megkötött szerződésekhez valamely fél ne tartaná magát – mondta a Kossuth Rádióban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jövő heti moszkvai útja kapcsán. Arra a riporteri felvetésre, hogy egyes hírek szerint gazdaságának nehéz helyzete miatt Oroszország el kell hogy halassza az energetikai beruházásokat, a politikus azt mondta, ezt nem kell szóba hoznia kinti tárgyalásain, tervei szerint a téma nem lesz napirenden. Hozzátette: a Roszatom atomenergetikai vállalat eddigi nemzetközi vállalásai arról tanúskodnak, hogy megbízható partner.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

hirdetés

Szijjártó Péter, mint elmondta, Moszkvába kifejezetten azért utazik, hogy az energetikai együttműködésről tárgyaljon. Ha valamikor, akkor most aktuális a kérdés, hiszen a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének orosz lemondása új helyzet elé állítja nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát. Tisztázni kell, hogy a Déli Áramlatba szánt orosz gáz milyen irányt vesz. Ha Oroszország Törökországba szállítja, akkor utóbbinak a regionális energetikai elosztói pozíciója megerősödik, tehát Magyarországnak vele is folyamatosan egyeztetnie kell.

A külgazdasági miniszter hangoztatta, meg kell találni azt az útvonalat, amelyen a Délkelet-Európába érkező – akár orosz, akár azeri eredetű – gáz eljuthat Közép-Európába. A kormányzat tárgyal majd azokkal az országokkal is, amelyek egy lehetséges új beruházás útvonalán fekszenek.

Az orosz gazdaság helyzete kapcsán a külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, Magyarországnak saját érdekeiből kell kiindulnia, amelyek európai érdekek is. Az EU-nak hosszú távon az a jó, ha Oroszországgal pragmatikus, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló partneri együttműködést alakíthat ki. Természetesen szükség van az ukrajnai konfliktus minél hamarabbi, tárgyalásos lezárására, olyképpen, hogy minden résztvevő a minszki jegyzőkönyvhöz tartja magát.

OPH/Kossuth Rádió