Szintetikus üzemanyag a gyárkéményből

Az energiaszektor legújabb zöld fejlesztési célkitűzése megoldást találni az olcsó szintetikus üzemanyagok előállítására, méghozzá az üzemek által kibocsájtott szén-dioxid újrahasznosításával. Mivel ez az üvegházhatású gáz felelős leginkább a globális fölmelegedésért, a projekt óriási eredményt jelenthet a környezetbarát energiatermelésben. Ezt felismerve károsanyag-kibocsájtást sújtó különadók, és különféle szén-dioxid emissziót mérséklő megoldások kerültek bevezetésre, amelyek eredménye azonban messze nem kielégítő. A szén-dioxid elleni harcban viszont jelenthet egy előrelépést a „körkörös gazdasági modell” (circle economy) – voltaképpen a hulladékot erőforrásnak tekintő szemléletmód – legfrissebb fejlesztése, a szén-dioxid újrahasznosítás.

A Sandia National Laboratories projektjének célja szintetikus folyékony üzemanyag előállítása. Ennek keretében egy forgó gyűrűkkel felszerelt géppel főként szén-dioxid, cérium-oxid, cink-oxid és víz felhasználásával szén-monoxidot, cinket és oxigént szintetizálnak.

E három fő komponensből pedig már előállítható a Syngas, a folyékony szintetikus üzemanyag. A gépezet az anyagok reakcióját a napenergiából nyert fűtőerővel indítja be, a folyamathoz szükséges szén-dioxidot pedig a gyárkéményekre telepített begyűjtő berendezésekből, illetve a levegőből kiszűrve teremtik elő.

hirdetés

Az ipari melléktermékek újrahasznosításában eddig az amerikai Novomer cég és az Albamarle Corporation volt élenjáró. A két vállalat a múltban is sikeresen állított elő szén-dioxidból polipropilén-karbonátot, amely anyagot széles körben használják például a háztartási gépek gyártásában. Hasonlóképpen a Bayer gyógyszergyártó cég a szén-dioxidból nyert poliuretánt lágyabb matracok ágybetétjeiben hasznosítja.

Emellett számtalan további lehetőség kínálkozik a szén-dioxid újrahasznosítására ahelyett, hogy eltemetnénk ezeket a mellékterméket. Így az üvegházhatású gáz használható üzemi gépek hűtőgázaként, környezetbarát tisztítószer alapanyagaként, tűzoltókészülékekben, vagy akár a hegesztéskor használatos védőfelszerelések bevonatának előállítása során is. Pozitív mellékhatásként ráadásul mindezek révén több millió liter víz elhasználását is megspórolják az ipari üzemek.

Jelenleg ugyan a kibocsájtott szén-dioxid légkörből való kiszűrése meglehetősen költséges, a folyamatos innováció, valamint az így megspórolható egyre nagyobb összegek azonban fokozatosan nagyobb teret engednek ennek az újabb megoldásnak. Annál is jelentősebb a fejlesztések folytatása, mert ez a terület olyan karbon-semleges energiát biztosítana elérhető áron, mely bárhol és bármikor elérhető. Ráadásul így a hagyományos üzemanyagot használó gépjárművek is részei lehetnek egy fenntarthatóbb jövőnek.

forrás: chikansplanet.blog.hu