Szmogmérő hátizsák

Újfajta módszerrel mérik szeptembertől az olasz városok levegőjének szennyezettségét: a gyalogosok hátán viselt hátizsák lesz a mérőeszköz.

A különleges hátizsák a SensorBOX nevet kapta. Egyszerűen, de a legfejlettebb technológia segítségével szolgáltat majd folyamatos információkat a városok utcáin belélegzett levegő minőségéről – nyilatkozta a sajtónak Vittorio Loreto, a Fondazione Isi nevű olasz tudományos alapítvány felelőse.

kép: euroman/indafoto

hirdetés

Olaszországból a Piemonte tartományban működő alapítvány és a római La Sapienza tudományegyetem csatlakozott az Európai Unió finanszírozásával zajló EveryAware elnevezésű programhoz, amely az európai városok szmogszintjét kívánja felmérni. Újdonságnak számít, hogy a légszennyezettségi adatokat nem az utcákon rögzített műszerekkel, hanem a közlekedő személyek útvonalát követő, a hátizsákban elhelyezett mozgó állomásokkal mérik.

„Ez az első program, amely aktívan bevonja a lakosokat, tudatosítva bennük a környezetszennyezés problémáit. A hátizsák nem nehéz, és könnyen hordható” – mondta Loreto.

A szmogfelmérésben részt vevő olasz városok névsorát a környezetszennyezéssel évtizedek óta küzdő Milánó vezeti. Jelenleg várják a hátizsákot viselő önkéntesek jelentkezését.