Tavaly is nőtt a zöldáramtermelés

Tovább nőtt a megújuló és hulladékalapú villamosenergia-termelés Magyarországon 2015-ben az előző évhez viszonyítva – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolójából a kötelező átvételi rendszer (KÁT) 2015. évi működéséről.

A hivatal pénteki közleménye szerint a KÁT keretében 2438,24 gigawattóra villamosenergiát értékesítettek, ebből 2402,31 gigawattóra volt megújuló.

Naperőmű napelem

Tavaly nem kedvezett az időjárás a vízerőműveknek, amelyek az előző évhez képest 23 százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek. Ezt ellensúlyozta a szél-, a nap-, a biomassza-, és a hulladékot égető erőművek termelésének növekedése, így összességében az előző évhez képest 1,1 százalékkal nőtt a KÁT-rendszer keretében értékesített zöldenergia mennyisége.

hirdetés

Az energiahivatal közleménye szerint 2015. év végén a KÁT rendszerébe értékesítő erőművek összesített beépített kapacitása elérte a 854,3 megawatt (MW)-ot, 4,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, főként a napenergiát felhasználó, illetve vegyes tüzelésű erőművek révén.

A KÁT keretében az átadott energiáért 2015-ben 79,94 milliárd forintot fizettek ki, amihez 49,58 milliárd forint támogatás járult. A kifizetett összeg 1, a KÁT-támogatás 2 százalékkal nőtt. A kifizetett összeg túlnyomó részét 79,17 milliárd forintot a megújuló alapon termelők kapták, amihez 49,26 milliárd forint támogatás járult, míg a hulladék alapon termelő erőműveknek az átvételért 570 millió forintot, támogatásként 256 millió forintot fizettek ki – tájékoztatott a MEKH.

Tavaly az átlagos átvételi ár kilowattóránként 32,79 forint, a támogatás kilowattóránként 20,33 forint volt – írták.

A MEKH korábbi tájékoztatása szerint a KÁT esetében a megújuló forrásból előállított áramot támogatott áron átveszik a termelőtől. A prémium típusú rendszerben a termelőnek magának kell vevőt keresnie a villamos energiára a piacon. Ez arra ösztönzi a termelőket, hogy a piaci árak változásához igazítsák a termelésüket, azaz lehetőség szerint akkor termeljenek, amikor arra nagyobb igény van.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
„Több mint 700 milliárd forint zúdul a magyar energetikai szektorba”

2016 tavaszán érkezik az új METÁR – A hozzáértő magyar energetikai vállalatok is megtalálhatják számításukat a szektorban A távhőrendszerek fejlesztését Elolvasom

Napenergia boom Dubaiban

Az arab világban egyre másra rendkívül ambiciózus napenergia tervek látnak napvilágot. A legújabb, hogy Dubaiban 2030-ra minden háztetőre napelemeket telepítenének. Elolvasom

Folyamatosan nő a bioüzemanyagok felhasználása

Magyarországon folyamatosan nő a bioüzemanyagok aránya az üzemanyag-felhasználásában, a 2004-ben elért 0,4 százalékról 2014-ben 6,9 százalékra bővült, és meghaladta az Elolvasom

CONSTRUMA 2016 – Egy fedél alatt az építőipar és az otthonteremtés

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont április 6–10. között rendezi meg a régió legnagyobb otthonteremtési és építőipari kiállítási csokrát. Minden eddiginél nagyobb alapterületen: Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?