TeSzedd! akció májusban

Az idei évben is megszervezi a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából. Az eseményre május 9-11. között kerül sor szerte az országban. A program háromnaposra bővül, hazánk nemzetközi porondra is lép vele. Az akcióban való részvételre a jelentkezés az interneten keresztül történik. A regisztráció május 2-án zárul.
Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma minden eddigi határait átlépi, amellett, hogy háromnaposra bővül, hazánk nemzetközi porondra is lép vele. A TeSzedd! akcióval az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében a „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) elnevezésű projekthez csatlakozik Magyarország. Május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.
Teszedd-2014A TeSzedd! akcióba a szervezők minél szélesebb körben igyekeznek bevonni a lakosságot: az elsődleges célcsoportot az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek és gyerekes családok alkotják.

A TeSzedd! akció sikeres megvalósítása azért kiemelkedően fontos feladat, mert komoly társadalmi szemléletformáló szerepe van, népszerűsíti a környezettudatos gondolkodást és az önkéntességet. Mivel a legjobb tanítómester, mint mindig, ebben az esetben is a példamutatás, és a média szerepe hatalmas társadalmunk gondolkodásmódjának alakításában, arra kérjük Önöket, vegyenek részt a TeSzedd! akcióban, és felelős gondolkodású szervezet képviselőiként mutassanak példát a közönségüknek.

A rendezvény célja egyrészt szűkebb-tágabb környezetünk megtisztítása az eldobált, elszórt szeméttől. Másrészt azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember figyeljen oda a környezetére, és minél kevesebb szemeteljen. A tapasztalataink és a hozzánk érkező visszajelzések azt mutatják, hogy aki egyszer részt vesz egy ilyen akcióban, azután sokkal környezettudatosabb módon éli mindennapjait. A TeSzedd! akcióval rá kívánjuk irányítani a figyelmet az önkéntesség fontosságára, emellett egy ilyen hatalmas rendezvénynek igazi közösségépítő szerepe is van, amire a mai szürkülő, elidegenedő világban kifejezetten nagy szükség van.

A TeSzedd! akció előkészületei már nagy erőkkel zajlanak. Várjuk azok jelentkezését, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt csoportot (minimum 10 fő) regisztrálnának. Egyénileg regisztrálni és az egyes találkozási pontokhoz csatlakozni április elejétől lehet. A jelentkezés az akcióban való részvételre mindkét esetben az interneten keresztül történik. A regisztráció május 2-án zárul.

hirdetés

Mivel akciónk során az önkéntesség népszerűsítésére is törekszünk, közreműködőink számára költségtérítést nem tudunk biztosítani, ám magunkra vállaljuk a kézi szemétszedéshez szükséges eszközök (zsákok, kesztyűk, kötöző anyagok stb.) biztosítását, valamint az összeszedett szemét elszállítását és ártalmatlanítását.

Szemétgyűjtési akciókat szerte az országban szerveznek különböző időpontokban önkormányzatok, civil szerveződések stb. Mi ezeket a kisebb kezdeményezéseket kívánjuk összefogni a TeSzedd! keretében.

Tavaly összesen 1075 helyszínen több mint 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban, az idei TeSzedd! keretében ezt szeretnénk túlszárnyalni. Hiszünk abban, hogy minél népesebb azok tábora, akik környezettudatos módon élik a mindennapjaikat, annál többen akarnak majd csatlakozni hozzájuk!

Jelentkezni lehet szelektalok.hu honlapon.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?