Tippek: így spórolj a vízzel!

A lakossági vízfogyasztás a világ vízfogyasztásának átlagosan 10%-át teszi ki. Ez személyenként kb. napi 100 liter vizet jelent Magyarországon. Pár apró, de annál hatékonyabb megoldással vagy szokásaid megváltoztatásával drasztikusan csökkentheted az otthoni vízfogyasztásod.

A vízfogyasztás csökkentése egyaránt fontos környezeti szempontok miatt, hiszen a víz korlátozottan áll rendelkezésre, és a pénztárcánkat tekintve, hiszen havonta sok ezer forintot megtakaríthatunk hatékony vízhasználattal.

Fürdés vs. zuhanyzás

A legtöbb vizet fürdéshez használjuk fel, ezért itt tudunk a legnagyobb mértékben spórolni. Nem a tisztálkodás ritkításáról van szó, hanem a mindennapi 150-180 liter víz okosabb csökkentéséről. Jelentős megtakarítást jelent például, ha fürdés helyett tusolunk. Ha megfogadjuk ezt a tanácsot, nem csak vizet használunk sokkal kevesebbet, hanem áramot vagy gázt is (kevesebb melegítés).

A fürdés összességében háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás. Egy 3 perces zuhanyzáshoz 30-50 liter víz, valamint 1-1,7 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 150-180 liter víz és 6 kWh áram kell. Ha azonban nem 3, hanem 10 percig tusolunk, inkább a fürdést célszerű választani. Amennyiben egy zuhanyzás több, mint 5-7 percnél többet vesz igénybe rendszeresen, akkor érdemes változtatni szokásainkon vagy víztakarékos zuhanyfejet használni.

A vízcsap csepegését és a vécék víztartályának szivárgását azonnal meg kell szüntetni, mert egyetlen csöpögő csap havi 150-200 liternyi vizet pazarol el értelmetlenül. Ráadásul legtöbbször csak a gumitömítés vagy a gyűrű cseréje megoldást jelent, amely nem nagy beruházással jár. Érdemes megcsináltatni, mert havonta 2-3 m3 vizet is elpazarolhatunk így. Ha egy m3 víz ára 650 Ft, akkor ez 1300-2000 Ft-ba is kerülhet havonta.

Egykaros keverőcsap és zuhany használata: rengeteg vizet pazarolunk el, míg a kétcsapos csaptelepen beállítjuk az optimális vízhőmérsékletet, ezért helyette érdemes egykarú csaptelepet használni.

 

Perlátor

A perlátor egy olyan fémszövetes vízrendező, amely a folyó víz mozgásának energiáját használja fel ahhoz, hogy a vizet levegővel dúsítsa. A perlátorral ellátott csapokból folyó víz mennyisége többnek tűnik, mint amennyi a valóságban, ráadásul tapintásra is lágyabb hatású.

PerlátorA korszerű csaptelepek többségét már gyárilag ellátják perlátorral, de ez a hasznos kis eszköz csapteleptől függetlenül is beszerezhető. Csupán arra kell ügyelni, hogy a már meglévő csap alkalmas legyen arra, hogy perlátorral szereljük fel.

 

Vízkőmentesítő készülék

hirdetés

Magyarország egész területén komoly gondot jelent a kemény víz. A vízkő ugyanis nem csak a csövekben tehet kárt, hanem a mosógépekben, valamint a meleg vizet biztosító elektromos bojlerekben is.

Ez utóbbiak esetében a fűtőszálon tapad meg a vízkő, amelynek következtében a bojlernek a kelleténél jóval több elektromos áramra van szüksége ahhoz, hogy a kívánt hőfokra felmelegítse a vizet. Mivel az árampazarlás nem tesz jót a pénztárcának, a bojlerek vízkőtelenítése pedig akár 10-15 ezer forintba is kerülhet, a megelőzésre kell különös hangsúlyt helyezni.

A vízkőmentesítő készülékek nem olcsók, ám használatuk mellett a mosógépet, a bojlert és a csöveket is megmenthetjük. Titkuk abban rejlik, hogy elektromos impulzusokkal roncsolják a vízben lévő mészkőpelyheket, így a kemény vizet lágyabbá teszik, ráadásul a már lerakódott vízkövet is képesek feloldani. Bármilyen csőre ráköthetőek – akár utólag is – üzemeltetésükhöz pedig csupán csekély áramra van szükség.

 

Termosztatikus csap- és zuhany telep

Kissé nagyobb beruházást igényel, de a vízhőmérséklet pontos beállítása révén sok víz megtakarítható a termosztatikus szabályzóval szerelt csapokkal, melyek ráadásul önmagunk leforrázásától is megóvnak.

 

Villanybojler használat

Mivel egy átlagos család teljes energiafogyasztásának 10-15 százalékát jelenti a meleg víz előállítása, egyáltalán nem mindegy, hány fokra melegíti a kazán vagy bojler a vizet.

tesy bojlerEgy háztartásban személyenként és naponta 20 liter 60 C-os, illetve 30 liter 45 C-os, vagy 40 liter 37 C-os meleg vízre van szükség. Így a hőveszteség 60 C-os vízhőmérsékleten 53%, 40 C -on viszont már csak 20%. Ráadásul az alacsonyabb hőmérsékleten tárolt víz nyomán tovább él a meleg víz tároló- és ellátórendszer, és kevesebb a vízkőképződés is.

Az elektromos melegvíz-tárolókat érdemes külön villanyórán lévő áramkörről működtetni, hiszen ezzel is 53-63 %-os költségmegtakarítás érhet ő el. Ha nyaralni megyünk, vagy huzamosabb ideig vagyunk otthonunktól távol, mindenképp kapcsoljuk ki a vízmelegítő készüléket.

 

Vízforraló

Még mindig számos háztartásban hiánycikk a vízforraló, pedig ennél praktikusabb és energiatakarékosabb eszközt aligha találni. Sokan arra hivatkozva nem tartják fontosnak a beszerzését, hogy csak feleslegesen állna a konyhában, hiszen a kávét kávéfőzővel, teát pedig teafőző segítségével készítenek.

graef vízforralóPedig egy vízforraló nem csak a forró italok esetében jön jól: havi szinten jelentős energia, és ezzel pénz takarítható meg, ha a tészta vagy a krumpli főzéséhez szükséges vizet nem a tűzhelyen forraljuk fel. A vízforralónak ugyanis az alatt az 1-2 perc alatt, ameddig a vizet felforralja, jóval kevesebb áramra van szüksége, mint amennyi energiát a tűzhely használ ugyanazon adag vízhez.

forrás: cleversavers.blog.hu