Tisztább, de drágább az európai áram

Az európai országok sokkal többet fizetnek az áramért, mint az amerikai államok – derült ki egy nemrég közzétett elemzésből. Az átlagos európai költés kilowattóránként 26,9 dollárcent, szemben az amerikai 10a,4 centtel. A felmérés szerint Dániában és Németországban a legmagasabb a költés, csaknem 39 dollárcent kilowattóránként, a jelentős zöldenergia támogatás miatt. Kelet-Európában a legalacsonyabb az áramköltség, Szerbiában és Macedóniában mindössze 8,1, illetve 10 dollárcentet kell az áramért fizetni kilowattóránként. A megújulók részesedésének növekedése ugyanakkor az USA-ban is elkerülhetetlen, tekintettel az ország klímavédelmi vállalásaira. Ez klímavédelem és fenntarthatóság felára, ha úgy tetszik.

A Daily Caller News Foundation (DCNF) a 2013-as adatokat vette alapul, ezek az utolsó teljes évre rendelkezésre álló adatsorok az Egyesült Államokból és az Európai Unió tagországaiból. Az alapítvány szakértői szerint az áremelkedés egyik meghatározó oka, hogy az európai rendszerekben megnőtt az alternatív energiaforrások aránya, és leépítették a nukleáris és szénbázisú kapacitásokat. Egy átlagos német foygasztónak ma háromszor annyit kell az áramért fizetni, mint egy átlagos amerikainak – mondja Travis Fischer, energiapiaci elemző, hozzátéve, ez az “energiwende” költsége, vagyis a jelentős mennyiségű, és erősen támogatott zöldenergia miatt van így. A németországi váltás, vagyis a nukleáris erőművek leállításának, és a megújuló források gyorsütemű növekedésének, ösztönzésének összköltségét 1,1 ezer milliárd dollárnál nagyobbra teszik amerikai szakértők.

napelemek naperőmű

hirdetés

Az amerikai elemzők úgy vélik, a zöldenergiák arányának, és ezzel együtt az áraknak a növekedése leginkább az alsó és a középosztály számára tragikus, és növelheti az energiaszegénységet. Ugyanakkor a megújulók és a hatékonyság javítása számos euróoai országban bizonyítottan az egyetlen hatékony módszer az energiaszegénység kezelésére. Angliában a meghatározó energiaszolgáltatók, a kormányzattal együttműködve évről évre jelentős összeget forsdítanak a decentralizált, háztartási energiatermelő rendszerek elterjesztésére. A program keretében pénzintézetek, energiaszolgáltatók, alapítványok számos megoldást támogatnak, az épületszigeteléstől, a kazáncserén át, egészen a szolárpanelek telepítéséig.

Ez a zöldre váltás az Egyesült Államokban is elkerülhetetlennek látszik a klímavédelmi vállalások, jelesül a párizsi megegyezés teljesítéséhez. A zöldenergiák átmenetileg magasabb költségeit így nem feltétlenül a zöldenergia ipar extraprofitjaként, hanem a klímavédelem, a fenntarthatóság áraként célszerű elkönyvelni – intenek piaci elemzők.

forrás: energiainfo.hu