Tisztult Nyíregyháza levegője, de marad a szmogriadó

A tájékoztatási küszöbérték alá csökkent a szálló por (PM10) koncentrációja Nyíregyházán, a településen azonban a következő napokban is érvényben marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata – közölte a városháza sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Parillák Gabriella elmondta: a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja tovább csökkent, hétfőn a Széna téri mérőállomás a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbérték alatti, 66,9 mikrogrammos átlagértéket regisztrált.

hirdetés

MTI Fotó: Balázs Attila

A meteorológiai jelentések szerint Nyíregyháza időjárási helyzetében lényeges változás a következő napokban nem valószínű, ezért a szabolcsi megyeszékhelyen továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata marad érvényben – tájékoztatott a sajtófőnök.

A nyírségi nagyvárosban szombaton rendelték el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por légköri koncentrációja csütörtökön és pénteken a riasztási küszöbértéket is meghaladta. A levegőminőség romlásának elkerülése érdekében az önkormányzat továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy vegyék figyelembe az eddig kiadott ajánlásokat: lehetőség szerint kerüljék a gépjárművek, főleg a dízel üzeműek használatát, utazzanak tömegközlekedési járművel vagy kerékpárral, illetve gyalog közelítsék meg úti céljaikat. A fűtésnél pedig lehetőleg a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.