Tíz villanymotor hajtja a NASA új repülőgépét

A NASA új, akkumulátorral működő 10 motoros repülőgépe felszáll, lebeg, mint egy helikopter és olyan hatékonyan repül, mint egy repülőgép. A motorok, légcsavarok helyzete függőleges és vízszintes irányban egyaránt változtatható a szárny forgatásával.

A Greased Lightning, azaz a GL-10-es repülő szerkezet prototípusának szárnyfesztávolsága mindössze 3 méter. A repülési tapasztalatok rendkívül kedvezőek, a tesztek első szakaszát, a szakemberek most zárták le a Fort AP Hill virginiai katonai bázisán.

nasa-greased-lightning-elektromos repülő

A távirányítással is vezérelhető legújabb változatú repülőgépen nyolc elektromotort a szárnyakon, és két elektromotor a farok részen helyeztek el. A repülő súlya akár a 28 kg-ot is elérheti (62 font), de sokkal csendesebb, mint egy háztartási fűnyíró.

hirdetés

A mérnökcsapat 12 prototípust épített a legkülönbözőbb anyagok felhasználásával, így például készült gép habból, üvegszálból, vagy éppen kevlárból is. „Minden egyes prototípus segített választ adni a különböző technikai kérdésekre. Ennek köszönhetően a kutatások költségeit is lefaragtuk, hiszen a sokszor túl kemény leszállás következtében elveszített prototípusok segítettek tökéletesíteni a repülésirányító rendszert, miközben tovább tudtuk folytatni a munkát ” – mondta el David North a NASA fejlesztésvezetője.

nasa-greased-lightning-elektromos repülő

A helyből felszálló repülőgépnek sokoldalú alkalmazása válhat lehetővé. Képes lesz kisebb csomagokat célba juttatni, de mezőgazdasági és térképészeti problémákat is könnyű szerrel megoldhat majd. A repülő valódi, felnagyított változata sokkal nagyobb lesz, mint amit most tesztelnek.


A Greased Lightning alapvetően bárhol képes felszállni és leszállni, és négyszer gyorsabban képes haladni, mint egy áramvonalas cruise helikopter.

forrás: gepagy.blog.hu