Több mint 50 ezer fővárosi lakásba még nem jutottak be a kéményseprők

Szeptember végéig 53 ezer fővárosi lakásba még nem jutottak be a kéményseprők, holott a kémények ellenőrzése a szén-monoxid-mérgezések megelőzését szolgálja – közölte Palotai Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője és Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. igazgatója kedden Budapesten.

A fűtési szezon október 15-ei indulása alkalmából megtartott közös sajtótájékoztatón elmondták: az új jogszabályok nyomán a katasztrófavédelem felszólíthatja, végső esetben pedig meg is bírságolhatja azokat a lakástulajdonosokat, akikhez nem tud bejutni a kéményseprő.

kép: anna_schwelung/indafoto.hu

kép: anna_schwelung/indafoto.hu

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. már a honlapján is tájékoztatja az ingatlantulajdonososokat a kéményseprők látogatásának időpontjáról, illetve igény szerint e-mailben és SMS-ben is értesíti őket.

Palotai Gábor hangsúlyozta, hogy még el sem kezdődött a fűtési szezon, máris 4 halálos áldozatot követelt a fővárosban a szén-monoxid, ugyanannyit, mint az elmúlt év egészében. Emellett 12 szén-monoxid-mérgezéses eset nyomán 12 embert ápoltak kórházban, pedig ezek az esetek a kémények rendszeres ellenőrzésével, néhány ezer forintos szén-monoxid-érzékelő felszerelésével megelőzhetőek lennének.

Kitért arra, hogy ebben a helyzetben születtek meg azok a jogszabályi változások, amelyek nyomán a katasztrófavédelem hatósági felügyeletet lát el a kéményseprő-szolgáltató felett. Ennek a következménye, hogy a kéményseprők két sikertelen ellenőrzési kísérletét követően a katasztrófavédelem felszólítja és végső esetben megbírságolhatja a lakástulajdonosokat.

hirdetés

Utóbbi nem cél, ám mindenképpen meg kívánják előzni a szén-monoxid-mérgezéseket – tette hozzá a fővárosi katasztrófavédelem helyettes vezetője.

Szintén a jogszabály változásának következtében immár kötelező szén-monoxid-érzékelők felszerelése a vendéglátóhelyeken és a közintézményekben, illetve az új építésű lakásokban, ha nyílt égésterű fűtőberendezést működtetnek.

Kovács Balázs arról szólt, hogy az elmúlt évhez képest ugyan a felére csökkent azoknak a fővárosi lakásoknak a száma, ahová nem tudnak bejutni a kéményseprők, ám az idén még így sem tudták ellenőrizni 53 ezer lakóingatlan kéményeit, miközben olyan szolgáltatást működtetnek, amelyet kötelező igénybe venniük az ingatlantulajdonosoknak.

Ezért azon dolgoznak, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a kéményseprők fogadása. Az értesítésen túl a kemenysepro.hu-n már bárki megnézheti, hogy mikor aktuális nála a kéményseprői ellenőrzés, illetve ha a fogyasztó igényli, egy héttel a látogatás előtt e-mail, három nappal előtte pedig SMS formájában értesítik – mondta az igazgató.

MTI

Vélemény, hozzászólás?