Több mint négyszáz tonnányi veszélyes hulladékot vittek el Szigetszentmiklósról

Már több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól tisztították meg a vízügyes szakemberek a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleménye szerint munkagépekkel egész hétvégén folyamatosan dolgoztak a kárelhárításon.

Szigetszentmiklós, 2020. december 17.
A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés helyszíne Szigetszentmiklóson 2020. december 17-én. December 12-én érkezett lakossági bejelentés arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. A vízügyi szakemberek sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek, megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A teljes kármentesítés és a helyreállítás várhatóan évekig is eltarthat.
MTI/Máthé Zoltán

hirdetés

Vasárnap mintegy 160 ezer kilogrammnyi szennyezett növényzetet és iszapot szállítottak el, így már több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól szabadították meg a Ráckevei (Soroksári)-Dunát – közölték.

Azt írták, hogy munkába állt egy újabb vákuumszivattyús „olajleszedő” eszköz is, így vasárnap mintegy 6000 liter olajat és olajos vizet sikerült eltávolítani. A területen jelenleg 14 ezer liter szennyezett vizet tárolnak tartályokban, ezt hétfőn egy szakcég elszállítja.
Az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy „a szennyezés előtti állapot elérése még évekig eltart”.

energiaoldal.hu – MTI