Több mint százezer gázkémény nem lesz ellenőrizve

Az év közbeni jogszabályváltozások miatt 110.000 fővárosi gáztüzelésű kémény ellenőrzésére nem kerül sor idén. A gázkémények ellenőrzése kiemelten fontos a szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében.

A július 1-jével hatályba lépő jogszabályváltozások egyről két évre ritkították a gázkémények ellenőrzési sűrűségét. A Fővárosi Önkormányzat továbbra is ellenzi a változtatást, mely előírás következtében 35.000 épület 110.000 kéményének szokásos, sormunka keretében történő ellenőrzését csak jövőre ütemezheti be a FŐKÉTÜSZ Kft.

kép: kemenysepro.hu

kép: kemenysepro.hu

Ezen kémények ellenőrzését csak egyedi megrendelés alapján tudja elvégezni a közszolgáltató. A Társaság átalakította kapacitásait és munkaszervezését, így a fűtési szezonban minden olyan kémény ellenőrzésére vonatkozó megrendelést rövid határidővel teljesíteni tud, amely kémény a jogszabályváltozások miatt nem esik idén ellenőrzési kötelezettség alá.

hirdetés

Az ország legnagyobb kéményseprő-ipari vállalataként a FŐKÉTÜSZ Kft. 2016 szeptemberében öt megyében indította el kéményseprő-ipari szolgáltatását. Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében megrendelés keretében végzi a nem lakossági ügyfelek számára a kéményellenőrzést, a helyszíni vizsgálatokat és a tervfelülvizsgálatokat. Az új jogi szabályozás szerint azon megyékben, ahol a lakossági szektor számára a katasztrófavédelem látja el a kéményseprő-ipari tevékenységet, a nem lakossági ügyfeleknek a katasztrófavédelem által bejegyzett szolgáltatótól kell megrendelniük a kéményseprő-ipari szolgáltatásokat.

2016. évi fővárosi kéményellenőrzések számokban (szept. 30-i adatok):

  • 400.000 lakás ellenőrzésére került sor, illetve kísérelte meg a FŐKÉTÜSZ Kft.
  • mindössze 32.000 lakásba nem jutottak be a kéményseprők, ami az előző évekhez képest rendkívül kedvező, mindössze 8%-os zártlakás arányt jelent
  • 1.000 életveszélyes hibát szűrte ki, és 128.000 kisebb-nagyobb szabálytalanságot tártak fel a kéményseprők
  • 14.000 kéményseprő-ipari nyilatkozat került kiadásra

forrás: kemenysepro.hu

Vélemény, hozzászólás?