Törvény rögzíti majd a megfizethető rezsi elvét

A közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvény rögzíteni fogja a megfizethetőség elvét – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában.

A tervek szerint a jogszabály kimondja majd, hogy a közműszolgáltatások nem haszonelvűek, a keletkező profitot is vissza kell forgatni a szolgáltatások fejlesztésébe.

MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

Ennek megfelelően nem lehetne profitot kivenni ezekből az ágazatokból, „és pláne nem lehetne az országból kivinni” – mondta a fideszes politikus, aki szerint e törvény csak akkor ér valamit, ha minősített többséget igénylő kétharmados, azaz alkotmányos védelmű jogszabály.

hirdetés

Hangsúlyozta, Magyarországnak az a fontos, hogy megfizethető ára legyen a közműszolgáltatásoknak, ezért rögzíti majd a törvény a megfizethetőség elvét. „Nekünk nem az a kérdés, milyen tulajdonosi szerkezettel működnek” a közműcégek, ugyanakkor az tűrhetetlen, hogy korábban – a fizetésekhez mérve – Magyarországon volt a legdrágább a rezsi Európában – mondta Rogán Antal.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e jelentős állami tulajdon az Elmű-Émászban, azt felelte: „ha úgy döntenek a tulajdonosok, hogy (…) bevonnak közösségi tulajdont, akkor tárgyalunk róla, de erről döntés nincs”.

Az interjúban szóba került az is, hogy a Magyar Nemzet információi szerint a Fidesz elnökségében kiosztották a 2014-es országgyűlési választás kampányával kapcsolatok feladatokat, aminek alapján Rogán Antal a kommunikációért felel majd. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, a kampánymunka-megosztás januártól lép életbe, „hiszen mi úgy gondolkodunk, hogy januárig nincsen kampány”.

MTI