Tóth Edina: az uniós klímaadó környezetvédelmi hatása csekély, ellenben energiaár-emelkedést fog okozni

Az Európai Parlament által kedden megszavazott klímaadó környezetvédelmi hozadéka nagyon csekély, ellenben jelentős energiaár-emelkedést fog okozni, és hosszú távon veszélyezteti a magyar rezsicsökkentési rendszer fenntartását – jelentette ki Tóth Edina, a Fidesz uniós parlamenti képviselője kedden Strasbourgban az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Tóth Edina szerint az EP által kedden megszavazott első uniós klímacsomag a károsanyag-kibocsátási kereskedelmi rendszer hozzáadott részeként tartalmazza az úgynevezett klímaadót, amely magában foglalja azt is, hogy aki lakással vagy gépkocsival rendelkezik, annak 2027-től adót kell fizetnie.

autópálya szélerőmű

„A Fidesz-KDNP uniós parlamenti delegációja természetesen ellene szavazott ennek a javaslatnak, azonban a magyar dollárbaloldal képviselői vagy támogatták, vagy pedig nyitottságot mutattak a klímaadó bevezetésére” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

hirdetés

Mint mondta, léteznek előzetes számítások, amelyek szerint a bevezetésre kerülő klímadó 20-25 százalékkal emelheti az üzemanyagok árát, 27 százalékkal a fűtés- és az energiaárakat, és egy magyar család havi rezsiköltsége 10-12 ezer forinttal emelkedhet emiatt havonta.

Tóth Edina hangsúlyozta a zöld átállás fontosságát, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy annak költségeit nem a polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell kifizettetni.
A képviselő szerint az ugyancsak kedden megszavazott, az átállás szegényebb háztartásokra gyakorolt költségvetési hatásait enyhíteni hivatott Szociális Éghajlatvédelmi Alap 86,7 milliárd eurós költségvetése 65 milliárd euró uniós forrásból és 25 százalék nemzeti hozzájárulásból áll.

„A Magyarországra jutó rész, körülbelül 3 milliárd euró, semmire nem lesz elég. Ez egy látszatintézkedés, ami nem szolgálja az emberek igazi védelmét. Egy sokkal kisebb összeget próbálna egy ilyen álintézkedés formájában az alap visszaadni, mint amit majd az európai lakosság fizetni fog. Támogatjuk ugyan a kezdeményezést, ha egyszer már kitalálták, de azt hozzá kell tenni, hogy ez nem megoldás a problémára” – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

energiaoldal.hu – MTI