Tovább tart a szmogriadó miatti forgalmi korlátozás Párizsban

Meghosszabbítják legalább egy nappal a légszennyezettség miatt kedden életbe léptetett forgalmi korlátozást Párizsban és környékén: szerdán csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban – jelentette be a helyi önkormányzat.

Kedden csak a páros rendszámú járművek közlekedhettek, ugyanakkor a tömegközlekedés és a parkolás ingyenes volt a francia fővárosban és a környező 22 településen.

champs-elysee-párizs

hirdetés

A légszennyezettséget ellenőrző intézmény, az Airparif előrejelzése szerint a szálló por koncentrációja – amely közel egy hete magas – szerdán sem fog csökkeni, és az anticiklonális viszonyok miatt hasonló helyzet alakulhat ki más francia és európai városokban is.

A fővárosi közlekedési vállalatok igyekeznek minden eszközzel segíteni a helyzet megoldását. A párizsi közösségi kerékpármegosztó vállalat, a Vélib keddre ingyenessé tette szolgáltatásait, és kezdeményezéséhez az Autolib elektromos autómegosztó is csatlakozott.

A városi tisztségviselők szerint idén ez a kilencedik alkalom, hogy különösen rossz a levegő minősége Párizsban, de a szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást eddig csak háromszor, 1997 októberben, 2014 márciusban és 2015 márciusban írt elő a prefektúra Párizsban.

energiaoldal.hu – MTI