Tőzsdei sztárok a szélenergia cégek

Az európai tőzsdék topcégei közé kerültek a szélturbina gyártók az elmúlt évek folyamatos felfutásának eredményeként – állapították meg tőkepiaci elemzők a friss gyorsjelentések ismeretében. A piacvezető Vestas a várakozásokat meghaladó mértékű nyereségről számolt be az idei első félévet illetően, de ugyanilyen jó számokat publikált a Nordex SE és a Gamesa Corp. is.

A klímaváltozás elleni amerikai és kínai tervek ugyanakkor szakértők szerint tovább erősíthetik a keresletet a zöldenergiák hasznosításának piacán, így további komoly konjunktúra helyzetet biztosítanak a szélturbinagyártók számára.

kép: nordex-online.com

kép: nordex-online.com

hirdetés

Ráadásul közülük több is jelentős hatékonyságjavítást hajtott cégre az elmúlt években, ami most duplám is megtérülni látszik.

A szélenergia – emlékeztettek szakértők a tőzsdei gyorsjelentések apropóján – az egyik legolcsóbb megújuló forrás, 2015-ben negyedével, 60 gigawattra nőtt globálisan a szélerő kapacitás, a Bloomberg adatai szerint. A keresleti piac hatására a Vestas papírjai 70, a Nordexé 80, a Gamesa részvények pedig 90 százalékos erősödtek egy év alatt.

forrás: energiainfo.hu