Trónok harca után jöhet a zöld forradalom

Új oldaláról mutatkozik meg a Közel-Kelet egyik jelentős állama, Marokkó. A Gladiátor és a Trónok harca filmekből jól ismert tájakon sorra épülnek a szél- és napenergiafarmok, amelyek révén Marokkó a régió legdinamikusabban fejlődő megújuló energia stratégiájával büszkélkedhet. Rabat célja, hogy 2020-ra villamosenergia-termelésének nem kevesebb, mint 42 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsa elő, csökkentve ezzel az ország importkiadásait, az energiaszegénységet, valamint a fosszilis energiahordozók elégetésével járó környezetszennyezés mértékét.

A marokkói kormány az arab világ államai közül a legelkötelezettebb a megújuló energiaforrások irányába. Nem véletlenül. Az alapvetően szegény ország – a 33 milliós ország éves GDP-je 103 milliárd dollár – a felhasznált tüzelőanyag 95 százalékát importból kénytelen fedezni. A helyzetet fokozza, hogy az állam nagymértékben támogatja a lakosság energia- és tüzelőanyag-ellátását.

Marokkó Noor I  naperőműSokféle kontextusban olvashatunk a Közel-Kelet államairól a nemzetközi sajtóban, Marokkó azonban nem az olaj és az ahhoz kötődő hatalmi harcok révén tűnt ki az utóbbi időben a régió államai közül, még csak nem is egy újabb hollywoodi szuperprodukció vendégül látásával. Az ország a régió legerőteljesebb megújuló energia stratégiáját dolgozta ki, amelynek célja nem más, mint hogy 2020-ra az ország energiatermelésének 42 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezzék.

Az ország megújuló energia portfóliójának elsődleges elemét nem meglepő módon a napenergia adja. Ez év végén kezdi meg működését a szaúdi ACWA és a spanyol Abengoa konzorciumi partnerekkel közösen elindított Noor I napenergia projekt, amelyet a tervek szerint a Noor II és Noor III fog követni. Emellett egy negyedik, 50 megawattos naperőmű komplexum kiépítésére is sor kerül a közeljövőben. Csak érdekességképpen – a Noor I projekt keretében megvalósuló erőművi kapacitások az előzetes tervek szerint mintegy 15 dollárcent áron fognak megtermelni egy kilowattóra áramot.

hirdetés

Az összesen tervezett mintegy 2 gigawattnyi naperőművi kapacitás egy része pedig a mozirajongók által látásból már jól ismert Ouarzazate-ban – a hol a Gladiátor, a Trónok harca és az Arábiai Lawrence jeleneteit forgatták – fog megépülni a Marokkói Napenergia Ügynökség felügyelete alatt.

A második legfontosabb megújuló energiaforrást a szél jelenti a közel-keleti ország esetében. A Taryafa-ban létrehozott, mintegy 300 megawatt kapacitású szélenergia farm már üzemel, nagyjából másfélmillió háztartás energiaellátásáról gondoskodik. A marokkói kormány az elkövetkező öt évben további 1,7 gigawattnyi szélerőművi kapacitás kialakítását tervezi.

Marokkó zöldenergia iránti elkötelezettségét mutatja a fentiek mellett az is, hogy a tangeri Renault autógyárat már úgy hozták létre 2012-ben, hogy a lehető leginkább karbonsemleges módon működjön, villamosenergia-ellátását elsősorban a szél- és vízenergia biztosítsa.

És hogy minek köszönhetőek az észak-afrikai ország elkötelezett megújulóenergetikai fejlesztései? Alapvetően három dolognak. Először is csökkenthetők az állami kiadások és a lakossági árak, elég csak a Noor I projektre gondolni. Másodszor, az energiát illető kiadások ilyesfajta csökkenése utat engedhet Marokkó agrárországból modern iparral rendelkező állammá alakításának. Harmadrészt pedig a megújuló energiaforrásokon alapuló ipar kialakításával mindez lehetővé tenné az egyes hollywoodi produkciókban megismert tájak megóvását is.

forrás: chikansplanet.blog.hu