Tűzgyújtási tilalom Közép-Magyarországon és Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Megosztom
  • 1
  •  
  •  
  •  


Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el hétfőtől Budapesten, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megye teljes területén, illetve Pest megyében Göd magasságáig a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága – közölte a kormányhivatal sajtófőnöke az MTI-vel.

Bazsó Zoltán tájékoztatása szerint a június 25-én életbe lépett, átmeneti ideig tartó tilalom az említett térségekben az erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területekre vonatkozik, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is.

Tilos tüzet gyújtani, parlagot, vagy gazt égetni az érintett térségekben a közút és vasút menti erdőkben is – tette hozzá.

Az igazgatóság felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőkben kirándulók és a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy ne dobjanak el égő cigarettacsikket, vagy dohányfélét. A tűzgyújtási tilalmat megszegők százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújthatók.

hirdetés

A tilalomra az érintett katasztrófavédelmi igazgatóságok tettek javaslatot az elmúlt időszakban kialakult fokozott tűzveszély miatt.

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el hétfőtől Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén is.

S. Tóth Anikó Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a június 25-én hatályba lépett, visszavonásig tartó tilalom a megye erdőire, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területekre vonatkozik, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket.

Emellett tilos tüzet gyújtani, parlagot, vagy gazt égetni az érintett térségekben a közút és vasút menti erdőkben is. A dokumentum felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőkben kirándulók és a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy ne dobjanak el égő cigarettacsikket, vagy dohányfélét. A tűzgyújtási tilalmat megszegők 100 ezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújthatók.

A tilalom elrendelését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezte június 21-én azt követően, hogy a helyi tűzoltóparancsnokságok vonulási adatai alapján a hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, illetve megszaporodott a szabadtéri tűzesetek száma az elmúlt időszakban.Megosztom
  • 1
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?