Új gyorstöltő nyílt a Hungaroringen

A keleti országrész első gyorstöltő állomását adták át Nissan és a Groupama Vezetéstechnikai Centrum együttműködésének eredményeként kedden a Hungaroringen. Ezzel a CHAdeMO-rendszerű töltővel mindössze 25 perc szükséges egy teljesen lemerült elektromos autó akkumulátorának nulláról nyolcvan százalékra való feltöltéséhez.

Az átadó ünnepségen hazánkban eddig soha nem látott számban jelentek meg az elektromos autók, úgyhogy szinte szikrázott a levegő. A 18 villanyautó nagy része Nissan Leaf volt, de öt darab Model S-el a magyar Tesla-populáció fele is kilátogatott a rendezvényre.

Tesla Model S Hungaroring

Emellett látható volt még Kia Soul EV, Smart electric drive, sőt egy ritkaságnak számító Fisker Karma is megjelent.

Elektromos autók a Hungaroringen

„A Vezetéstechnikai Centrum és a Hungaroring életében mindig is fontos volt a társadalmi szerepvállalás, és a környezettudatosság. Számunkra mindenképp lényeges, hogy az elektromos autókkal kapcsolatos ismeretterjesztés, oktatás frontján is élen járjunk, hogy segítsünk az embereknek megismerni, miről is szól az elektromos közlekedés, a villanyautózás.

Gazsi Júlia Hungaroring

S mivel ezen a területen Magyarország egy kicsit le van maradva, mi nem csupán külső szemlélői, hanem előremozdítói is szeretnénk lenni az ügynek, ezért is fontos számunkra, hogy nálunk nyílt meg Budapesttől keletre az első villámtöltő állomás” – nyilatkozta Gazsi Júlia, a Groupama Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője, a Hungaroring vezérigazgató-helyettese.

A Nissan számára azért különösen fontos a gyorstöltők léte, mert a cég már másfél éve értékesít elektromos autókat Magyarországon. A Nissan Leaf és a Nissan e-NV200 üzemeltetését jelentős mértékben megkönnyítik ezek az állomások, ezzel segíthetik elterjedésüket is.

Palkovics Péter Nissan

„A Nissan európai szintű programja keretében villámtöltő-hálózatot fejleszt; ezek az állomások huszonöt perc alatt nulláról nyolcvan százalékra töltik fel az autókat – szemben azokkal, amelyek négy-nyolc óra alatt képesek ugyanerre. Hazánkban ez a negyedik ilyen töltőállomás, és a közeljövőben további hatra számítunk – fejtette ki Palkovics Péter, a Nissan PR- és marketingigazgatója. – Ez a töltőállomás a Tanpálya és a Nissan összefogásának köszönhetően jött létre: mi adtuk a berendezést a napi huszonnégy órában elérhető állomáshoz, a Tanpálya pedig vállalta a telepítést.

Palkovics Péter Nissan

Számunkra nagyon fontos, hogy épüljön a hálózat, és hogy minél többen kapjanak kedvet a villanyautózáshoz. Úgy gondoljuk, közeledik egy nagy áttörés, erre utal az is, hogy a kormány kidolgozott egy tervet, amellyel támogatja az elektromos autók terjedését – a tervek szerint az elektromos autók szabadon használhatnák majd a buszsávot, ingyenes lesz számukra a parkolás, és áfa-mentes a megvásárlásuk. Ha ezek az ösztönző kedvezmények életbe lépnek, komoly fellendülés várható a villanyautózás terén.”

hirdetés

Ehhez a Groupama Vezetéstechnikai Centrum instruktorai segítségével sokat tehet hozzá, hiszen ők szakértőként rá tudnak világítani a különbségekre, a villanyautózás előnyeire, sőt, vezetéstechnikai szempontból is megközelítik a témát. Ehhez viszont kell egy villámtöltő állomás, ami mostantól rendelkezésre áll.

Nissan Leaf töltés

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár és Gablini Gábor a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke, aki egyben Nissan márkakereskedő is, szintén részt vett az eseményen.

Glattfelder Béla Gablini Gábor

A sajtótájékoztató aktív résztvevője, sőt, levezénylője volt Sebestyén István, a hazai Villanyautó Klub elnöke, akinek az érintettsége nyilván nem megkérdőjelezhető a téma kapcsán.

Sebestyén István

Az átadást követően gyakorlott mozdulatokkal mutatta be, milyen egyszerű a töltőberendezés használata.

Sebestyén István

„Nagyon fontos, hogy a Ringre villanyautóval látogatók mostantól ugyanolyan kiszolgálást kapnak, mint akik hagyományos autóval érkeznek. Szerintünk nagyon fontos, hogy az autósport és az autósversenyzés összekapcsolódjon a környezetvédelemmel – s szerencsére a Tanpálya vezetőségében partnerre találtunk ebben a kérdéskörben.

Ha csak annyit érünk el, hogy egy kicsit megváltoztatjuk az emberek gondolkodásmódját azzal kapcsolatban, hogy zajmentesen is lehet autózni vagy akár versenyezni is, már akkor sokat tettünk az autózásért és a versenyzésért. Ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy a fővárostól keletre a Ringen megnyílt ez a villámtöltő állomás. Többszörös üzenete van, amit mi teljes mellszélességgel támogatunk” – nyilatkozta Sebestyén István.

Nissan Leaf Hungaroring

Az esemény végén az elektromos autók konvoja tett néhány kényelmes tiszteletkört is a ringen, ahol az aszfaltszaggató gyorsulást ugyan nem, de szinte teljes csendben történő autózást megtapasztalhatták az érdeklődők.

energiaoldal.hu