Új matek a vízdíj kiszámítására

Több ezer forinttal csökkenhet azoknak a józsefvárosi lakásbérlőknek a vízdíja, akik egyéni mérő hiánya miatt irreálisan magas árat fizetnek. Józsefváros Önkormányzata kerületi szorzót vezet be, amelynek köszönhetően 1700 család számlája lesz alacsonyabb augusztustól.

kép: Realszoc75/indafoto.hu

kép: Realszoc75/indafoto.hu

A reális fogyasztás akár többszörösét is ki kell fizetniük azoknak a bérlőknek, akiknek önkormányzati lakásában nincs vízóra. A fogyasztás ugyanis négyzetméter arányosan oszlik meg a társasházakban. Józsefvárosban jelenleg 1700 olyan önkormányzati lakás illetve helyiség van, ahol nincs egyéni vízmérő. Ennek tervezési és beszerelési költsége akár 50 ezer forint is lehet. Ezt a bérlők többsége nem engedheti meg magának, mi több, a számláit sem tudja fizetni már hónapok óta, mert az sokszor többszöröse az önkormányzati albérlet árának.

hirdetés

Józsefváros Önkormányzata ezért úgy döntött: kerületi átlagszorzót vezet be a kiugróan magas illetve a kiugróan alacsony víz- és csatornahasználati díjátalány realizálása érdekében. A szorzót az előző évi tényleges vízfogyasztás alapján határozzák meg. Ennek mértékét a nyár közepére állapítják meg, vagyis az augusztusi számlákon már érezhető lesz a változás.

Az önkormányzatnak a döntéstől azt reméli, hogy a bérlők a reális összeget könnyebben ki tudják fizetni, így nem nő tovább a lakosság tartozása.
OrientPress Hírügynökség