Új szabályozás bonyolítja a távhőcégek életét

A távhőcégeknek a decemberben záruló üzleti évben kell először alkalmazniuk egy idén év elején életbe lépett törvényi szabályt, amely szerint a kapcsolt villamosenergia-termelést és a távhőtermelést telephelyenkénti bontásban, a távhőszolgáltató tevékenységet pedig településenként szétválasztva kell bemutatniuk – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

A távhőtermelő és távhőszolgáltató cégeknek eddig is el kellett választaniuk egymástól a termelő és szolgáltató tevékenységüket – ismerteti a tanácsadó cég közleményében Forgon Csaba, a Deloitte szenior menedzsere. Egy idén született törvénymódosítás értelmében viszont – amelyet a gyakorlatban most kell először alkalmazniuk a cégeknek – a kapcsolt villamosenergia-termelést és a távhőtermelést telephelyenként, a távhőszolgáltató tevékenységet pedig településenként szükséges feltüntetniük az éves beszámoló kiegészítő mellékletében. Az éves beszámolókat meg kell küldeni az energiahivatalnak.

kép: Welldigger/indafoto.hu

A szabályváltozás összetett feladat elé állítja a távhőtársaságokat, a cégek feladata most a megfelelő előkészítés, amely magában foglalja a meglévő szabályzatok átalakítását, vagy egy teljesen új metódus kidolgozását. Mindenképpen ki kell térniük arra, hogyan osztják meg a költségeket és bevételeket az egyes telephelyeken és településeken.

hirdetés

A bevételi oldal elkészítése könnyebb lehet, hiszen a lakosság számára termelt, majd kiszámlázott és értékesített mennyiség adott. Probléma jelentkezhet azonban a költségek és bevételek megbontása körül: fejtörést okozhat például az általános költségek és a tőke megfelelő allokálása az egyes telephelyekre vonatkozóan, hiszen kérdéses, hogy egyes központi tételeket miként lehet területi alapon hozzárendelni azokhoz – mutat rá a szakértő.

Kérdéses továbbá az is, miként választják majd el a társaságok a termelő és szolgáltató tevékenységet a többi, kapcsolódó funkciótól. A folyamat akadálymentes végrehajtásához ráadásul igen komoly módosításokat kell végrehajtani a céges számviteli és a vállalatirányítási rendszerekben.

A szétválasztás kockázatot is hordoz magában, mert ha papíron az egyes telephelyeken aránytalanul magas (vagy éppen alacsony) profit jelenik meg a jelentésekben, nem zárható ki, hogy a szabályozó hatóság a távhő-ármeghatározást a későbbiekben éppen egy ilyen torzított adatra fogja alapozni – figyelmeztet a Deloitte.

MTI