Új típusú levegőminőség-mérő műszert fejlesztettek

Befejeződött annak a levegőminőség-mérő műszernek a kifejlesztése, amelyhez 242 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Hilase Kft., a Szegedi Tudományegyetem, a Videoton Holding Zrt. és a Pannon Egyetem alkotta konzorcium a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázati kiírásán.

A Hilase MTI-hez eljuttatott szerdai tájékoztatása szerint a mintegy 349 millió forint összköltségvetésű projekt keretében szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására fejlesztettek ki új típusú műszert.

Illusztráció. kép: Friends of the Earth Scotland

Illusztráció. kép: Friends of the Earth Scotland

hirdetés

A konzorciumot vezető társaság közölte: világviszonylatban is újdonságnak számító, kompakt, folyamatos és automatikus módon működő, fotoakusztikus elvű aeroszolmérő műszer prototípusát már tesztelték is. A műszerrel a szálló por kémiai összetétele és egészségkárosító hatása, továbbá az aeroszol-összetétel kibocsátási forrás szerinti felosztása online meghatározható.

A projektet 2013 januárjában indították, és idén augusztus végén fejezték be, több helyszínen – Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben – már alkalmazzák is.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?