Újra vitorlát bontanak a pillepalack-kalózok

Idén júliusban a Tiszán harmadik alkalommal indul útjára a PET Kupa. A „legénység” a folyóból és az ártéri erdőkből összegyűjti a műanyag palackokat, majd a hulladékból hajókat épít és nekivág a folyónak. Március 22-én, a Víz Világnapján Szigetmonostoron megtekinthető a tavalyi PET Kupa egyik díjnyertes hajója, a CsakPET nevű kajakot, a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban pedig az első PET Kupáról készült háromrészes televíziós sorozatot tekinthetik meg az érdeklődők.

Mindenki tudja, hogy a műanyag palack milyen könnyedén úszik a vízen. Azt már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen pompás hajó építhető belőle. A PET Kupa résztvevői évről-évre megépítik a maguk hajóit. Nem is egyet, hanem egy egész flottát. Vízre szállnak és több mint száz folyamkilométert hajóznak velük a Tiszán. A hajósok PET Kalózoknak hívják magunkat, mert harcban állnak. Annak a hatalmas műanyag palack áradatnak üzennek hadat, amely évről évre elárasztja a Tiszát.

kép: petkupa.hu

kép: petkupa.hu

 

Az áradó Tisza iszonyú mennyiségű háztartási hulladékot és rengeteg pillepalackot, vagy más néven PET palackot sodor magával. Helyenként annyit, hogy alig lehet látni tőlük a víztükröt. A PET palackok túlnyomó része határainkon túlról, Ukrajnából és Romániából származik, ahol bevett gyakorlat, hogy a házak körül keletkezett szemetet az ártérben helyezik el.

PET-kalózok

kép: petkupa.hu

 

A téli hónapokban felgyűlt hulladékot a tavaszi olvadékvízből és esőtől megduzzadt folyó felveszi, átszállítja a határon, majd az alsóbb szakaszokon ártéri erdőkben, homokszigetek partján rakja le.

A hulladék mennyiségre jellemző, hogy helyenként több méter magas pillepalack halmok képződtek, amelyeken nemcsak a mozgás veszélyes vagy lehetetlen, de a növényzet sem tud megtelepedni. Veszélybe kerülnek azok a csodálatos vízparti és ártéri területek, amelyek évszázadok óta különleges és sokszívű élővilágnak adnak otthont.

hirdetés
kép: petkupa.hu

kép: petkupa.hu

A probléma megoldásához országok közötti összefogásra, helyi közösségek aktivitására, ismeretterjesztésre, hagyományteremtésre, szemléletformálásra van szükség.

A tavasz közeledtével a hóolvadás és a folyók duzzadása az idén is hamarosan elkezdődik. A PET Kupa legénysége a március 22-i víz világnapja alkalmából Szigetmonostorra kapott meghívást, ahol a Faluházban bemutatják a 2014-es PET Kupa egyik díjnyertes hajóját, a CsakPET nevű kajakot. Ugyanekkor Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban az első PET Kupát bemutató televíziós filmsorozat kerül műsorra.

kép: petkupa.hu

kép: petkupa.hu

A PET palackok elleni harc az idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre. A szervezők ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat mutatni a hulladék kezeléséhez.

„A korábbi évek tapasztalataiból azt látjuk, hogy kellő összefogással sok ezer palackot, üveget és más hulladékot tudunk összegyűjteni. Közben a filmesek mindent dokumentálnak, filmen, fotókon, képben és hangban. Aztán az összegyűjtött hulladékból készülnek azok a hajók, amelyek fedélzetéről még jobb hatásfokkal folytatható a szemétvadászat. Szerencsére azt láttuk, hogy aki csatlakozik az akcióhoz, azt az események úgy elragadják, mint a tiszai árhullám!” – mesélte Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. munkatársa, aki a PET Kupa szervezőit a hulladékkezeléssel kapcsolatos problémák megoldásával segíti.

kép: petkupa.hu

kép: petkupa.hu

“Nagy segítség nekünk, hogy az ÖKO-Pack partnerként mellénk állt. A PET Kupa idén lesz három éves, és az első két rendezvény során kiderült: a hulladékkezelés olyan feladat, amihez mi egyedül kevesek vagyunk. Biztosak vagyunk benne, hogy idei PET Kupa – a partnereinknek köszönhetően – nagyobb és eredményesebb lesz, mint eddig bármikor “ – mondta el Molnár Attila Dávid, a program egyik ötletgazdája és szervezője. “Nagy öröm az is, hogy sikerrel zárult az első nyilvános nevezés. 2015-ben a PET Flotta méretét tekintve legalább kétszeresen felül fogja múlni a tavalyit, amikor nyolc PET hajó állt rajthoz.- tette hozzá a szervező.

OPH