V0 – már jövő héten Pekingbe látogat Orbán Viktor

A fővárosunkat elkerülő V0-s körgyűrű, a Budapest–Belgrád gyorsforgalmi vasútvonal és egy közvetlen légi járat elindítása is szóba kerül majd Orbán Viktor jövő heti pekingi látogatásán. Ha sikerül egyezségre jutni a kínai hitelért cserébe adott magyar állami garanciáról, elkezdődhet a vasúti beruházás megvalósítása – írja a Magyar Nemzet.

Kilendítheti a holtpontról a V0-s vasúti gyűrű kapcsán megakadt kínai–magyar tárgyalásokat Orbán Viktor rövid időn belül esedékes pekingi látogatása. A Magyar Nemzet információi szerint a kormányfő a jövő héten főként infrastrukturális fejlesztésekről tárgyal Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel.

A találkozó kapcsán Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a lapnak megerősítette: valóban szerepel a témák között a Budapestet délről elkerülő V0-s vasúti gyűrű megépítése. A beruházás kapcsán ma egyetlen nyitott kérdés van.

hirdetés

Kína az egymilliárd eurós hitelért cserébe olyan garanciát kér a magyar államtól, ami nagyon magas kockázatot jelent, és amit nem áll módunkban megadni – mondta az államtitkár.

A Magyar Fejlesztési Bank és a kínai partnerintézmény közt már néhány hónapja tart a vita. Ha döntés születik a függőben lévő kérdésről, az idei év első felében megkezdődhet a beruházás előkészítése. A korábban tervezett 2017-es átadás azonban már nem reális az államtitkár szerint. Szijjártó Péter a lapnak elmondta azt is, hogy a pekingi találkozón a Budapestet Belgráddal összekötő gyorsforgalmi vasútvonal megépítése is szóba kerül majd.

E beruházás megvalósítását is kínai szerepvállalással tervezi az állam. Az államtitkár szerint számos tisztázatlan kérdés van még az ügyben. Egyelőre arra várunk, hogy a kínai és a szerb fél is megnevezze az eljáró kormányzati szerveket, és elinduljon a munkacsoportok közös munkája – jegyezte meg.
OrientPress Hírügynökség