Valami nem stimmel a családi ház felújítási pályázattal

Lehet, hogy csak néhány ablakra futja a múlt szerdán bejelentett hatalmas összegből?

Az NFM szerdai bejelentése alapján jövő tavasztól hatalmas összeg, mintegy 150 milliárd forint áll rendelkezésre családi házak energetikai korszerűsítésére. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerint ebből akár 3 millió családi ház is megújulhat.

Azonban ha utána számolunk és elosztjuk a keretösszeget ezzel a mennyiséggel, akkor mindössze ötvenezer forintot kapunk, ez pedig igen távol áll egy felújítás költségétől. A hőszigetelés önmagában másfél millió forint körüli tétel, ha ehhez hozzáadjuk a nyílászárók cseréjét, födémszigetelést, miegymást az legalább  egymilliós további költséget jelent.

hirdetés

A fűtés korszerűsítésével könnyen elkölthetünk akár további kétmillió forintot is, meg még kettőt, ha megújuló energiában is gondolkodunk.

Tehát az ötvenezer akkor is nagyon kevés, ha ehhez nagyjából még egyszer ennyi önrészt és 15%-nyi visszatérítendő, de kamatmentes támogatást számolunk. Ráadásul ez az összeg nem jövőre lesz lehívható, hanem a 2020-ig tartó időszakra elosztva, a következő EU-s pályázati ciklusban.

A családi házak felújítása egyébként égetően fontos kérdés, ugyanis azok 90 százaléka (hozzávetőleg 2,5 millió családi ház) szorul energetikai felújításra, így a probléma a magyar lakosság nagyjából kétharmadát érinti. A Knauf korábbi számítása szerint évi 400 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy ezek a házak öt év alatt energiatakarékossá váljanak.

Egy átlagos magyar család még 2015-ben is a rezsi 75%-át fűtésre-hűtésre költi és ez a költség hőszigeteléssel 40-50%-kal is csökkenthető, tehát igen sok múlik rajta.

A családi házak energiahatékonysági felújításának támogatása tehát mindenképpen üdvözlendő, de a most bejelentett programmal kapcsolatban még nagyon sok a nyitott kérdés.