Van egymilliója kazáncserére?

Több mint 2,5 millió családnak lesz 650-850 ezer forinttal drágább a kazáncsere. Eddig egy átlagos kazán 150 000 forintba került, és a régi helyére lehetett szerelni. Most a költségek elérhetik az 1 millió forintot! A szakemberek konferencián keresik a megoldást.

Az új EU direktíva (Erp direktíva) szerinti kondenzációs kazánokhoz új füstgázelvezetést kell kiépíteni, amihez gázterv és gáz MEO  kell, így a teljes költség elérheti a 800 ezer – 1 millió forintot, annak ellenére, hogy kondenzációs készüléket már akár 250 ezer forintért is lehet kapni!

Ma Magyarországon a gázkészülékek 90 százaléka hagyományos berendezés. A helyzetet nehezíti, hogy az új szabályok miatt előfordulhat, hogy a régi gázkészülék helyére nem lehet semmilyen új gázzal működő berendezést beépíteni. Ekkor vagy villannyal fűtenek, esetleg szénnel-fával (városokban, a 21. században!). A legjobb megoldás ebben az esetben a modern megújuló rendszerek használata, pl levegős hőszivattyú. (Egy jó levegős hőszivattyú esetén csak a gép ára 1millió Ft-tól indul, viszont nem kell füstgázelvezetés, nem kell speciális és drága engedélyeztetés, ráadásul megoldja a hűtést is a nyári időszakban.)

hirdetés

A Világgazdaság a  Víz Gáz Fűtéstechnika szaklappal közösen éppen e probléma miatt szeptember 17-én konferenciát szervez, ahol Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) is. A szakmai találkozó a bankok, a gyártók és a forgalmazók közösen keresik a megoldást, hogy miképp lehet olyan konstrukciókat kidolgozni, amely megoldást jelenthet azon családoknak, akiknek nincs fedezetük a gázkészülék cserére, de értelemszerűen fűtésre szükségük van.

A szakemberek attól is tartanak, hogy a jogszerű megoldás magas költsége Fekete kazánpiacot hozhat létre és a balesetek elszaporodását is okozhatja, azaz ellenőrizetlen forrásból, használt, régi vagy elavult technológiájú kazánokat szereltetnek fel szakszerűtlenül, ami a balesetek és a CO mérgezések megszaporodásához vezethet.

Mindeközben elképesztő vita alakult ki az EU-s rendelet értelmezéséről, ugyanis nem egyértelmű, hogy mikortól nem lehet megvásárolni a régi típusú kazánokat. A félreértések az ErP direktíva értelmezésében az és/vagy kifejezésből fakadnak, hiszen nem egyértelmű, hogy a rendelet mit tilt meg és mire ad lehetőséget. Így alakult ki az a helyzet, hogy szinte minden érintett állam más eljárást választ. Ahol nagyon magas a kondenzációs kazánok aránya, ott türelmi idő nélkül, szeptember 26-ai hatállyal megszüntették a nem kondenzációs készülékek használatba vételét. Több európai országban már évek óta csak kondenzációs kazánt lehet telepíteni, így mondhatni, őket nem nagyon érdekelte ez a rendelet. Ezzel szemben számos hozzánk hasonló cipőben járó országban (Csehország, Lengyelország), ahol nagyon sok a hagyományos fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan, és emiatt a kereskedők raktárai tömve vannak kéményes kazánnal, úgy döntöttek, hogy amíg van készleten nem kondenzációs készülék, addig meg lehet venni, be lehet azokat üzemelni.

Magyarország jelenleg azt tervezi, hogy csak idén december 31-ig lehet nyílt égésterű kazánt vásárolni (vagy telepíteni, esetleg üzembe helyezni – még ez sem tisztázott). A szakma viszont két év türelmi időt kér.

Kapcsolódó cikkek
Falfűtés készítése házilag

Részletes leírás azoknak, akik maguk szeretnék megtervezni és kivitelezni a falfűtést. 1.) Tervezés Először is ki kell számolni mekkora a Elolvasom

Augusztusban indul a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató új pályázat

Augusztus végétől lehet jelentkezni a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) költségvetési keretéből meghirdetett pályázatra - közölte Elolvasom

Már a tervezéskor vizsgálni kell az épület alternatív energiaellátását!

Az épületek tervezésekor a jövőben kötelezően meg kell vizsgálni az alternatív energetikai rendszerek alkalmazásának lehetőségét. Az ezer négyzetméteresnél nagyobb középületeknél Elolvasom

1,5 millió forint: mától lehet jelentkezni!

Mától lehet pályázni a fűtési rendszerek korszerűsítésére - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. A költségvetési forrásból meghirdetett konstrukcióra 2012. Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?