Végleg bezárják Spanyolország legöregebb atomerőművét

A spanyol kormány döntését Álvaro Nadal energiaügyi miniszter kedden jelentette be Madridban. Tájékoztatása szerint a 2012-ben leállított Santa María de Garona-i nukleáris létesítmény újranyitása ellen gazdasági és politikai indokok is szóltak.

Előbbivel kapcsolatban elmondta: hatalmas beruházásra, és mintegy két évig tartó fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy az atomerőmű újra üzemképes legyen, miközben a spanyol elektromos hálózatra gyakorolt hatása csekély. Az itt termelt villamos energia mindössze 2,5 százalékát adta a teljes országos árammennyiségnek.

A Central nuclear Santa María de Garoña atomerőmű. kép: wikipedia

A Central nuclear Santa María de Garoña atomerőmű. kép: wikipedia

Álvaro Nadal kiemelte, hogy a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) kivételével minden spanyol parlamenti párt ellenzi az erőmű működésének folytatását, így az lényegében a politikai konfrontáció szimbóluma lett. Véleménye szerint a nukleáris létesítmények működésével kapcsolatban azonban politikai, gazdasági és társadalmi bizonyosság szükséges. A miniszter úgy becsülte, hogy a bezárási folyamat 13-16 évig tart majd.

Az ország északi részén, Burgos tartományban található egyreaktoros atomerőmű működési határideje 2013-ban járt volna le, ám a konzervatív kormány 2012-ben adót vetett ki a kiégett nukleáris fűtőelemekre, így a tulajdonos Nuclenor, Endesa és Iberdrola vállalatok úgy döntöttek: nem kérik a működési engedélyek meghosszabbítását. Ráadásul a létesítményben több fejlesztési beruházást is el kellett volna végezni a folytatáshoz.

hirdetés

2012 év végén a garonai atomerőművet kikapcsolták az országos energiahálózatból. Egy évvel később azonban a Nuclenor meggondolta magát és kérte a kormánytól az erőmű újranyitását, és működésének engedélyezését 2031-ig.

A kabinet döntését a spanyol nukleáris biztonsági tanács (CSN) állásfoglalásától tette függővé. Idén februárban a tanács támogatta az újranyitást, de kizárólag szigorú feltételek mellett, pontokba szedve az elvégzendő beruházásokat. Ennek nyomán a tulajdonos társaságok között véleménykülönbség alakult ki az újranyitásról. Az energiaügyi miniszter szerint végül ez az ellentét is a végleges bezárás mellett szólt.

A Santa María de Garona-i atomerőművet az amerikai General Electric építette, és 1970-ben helyezték üzembe. BWR rendszerű, úgynevezett forralóvizes reaktor, 466 megawattos elektromos teljesítménnyel, amely a legkisebb a spanyol erőművek között.

Spanyolországban jelenleg öt aktív atomerőmű van, összesen hét reaktorral, valamint két másik, amelyek azonban felszámolás alatt állnak. Az atomerőművek a dél-európai ország energiaigényének 22 százalékát fedezik.

energiaoldal.hu – MTI